Ha mort Carme Junyent, una lingüista referent arreu de Catalunya i que ha dedicat la seva vida a la defensa de la llengua catalana. Per això, el país ja s'està acomiadant d'ella un cop els seus fills han comunicat el traspàs de la lingüista de 68 anys. Entre ells, hi ha el president Puigdemont, qui ha donat el condol als fills i reconeix la seva tasca i trajectòria. "El llegat i el record que ens deixa són immensos, i perduraran. Que descansi en pau una dona que amb el seu exemple ens esperonava tots, per la llengua, la vida, el país", ha assegurat el president a través del seu perfil de Twitter. 

El món cultural i polític s'acomiada Junyent

Més enllà de Puigdemont, diverses personalitats del món cultural i polític també han enviat un missatge de condol. Entre ells, el secretari general de Junts, qui considera que "el país i la nostra llengua sempre estaran en deute" amb Junyent. Una línia que ha seguit l'advocat, escriptor, mecenes, divulgador artístic i Creu de Sant Jordi, Antoni Gelonch: "Consternació, mancança, solitud". 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també s'ha volgut acomiadar de Carme Junyent, a qui ha definit com a "lluitadora, sàvia i tenaç en la defensa i projecció de la llengua. "La seva tasca i el compromís amb el català són el seu llegat. La seguirem tenint en compte com a referent", ha indicat el president. 

L'exconsellera d'Universitat i líder de Junts a l'Ajuntament de Girona Gemma Geis ha mostrat les seves condolences i ha agraït la tasca de Junyent pel que fa a la Universitat Catalana: "Va participar amb entusiasme en el debat del Pla d’enfortiment de la llengua catalana del sistema universitari català. Una constructora". L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, també li ha sabut greu la mort de Junyent i ha desitjat que "en pau descansi". 

L'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha agraït la feina de Junyent i l'ha definit com a "erudita de la llengua". La portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Mònica Sales, també ha assegurat que és "una dona de gran llegat": "Continuarem cuidant la llengua catalana, ara també per ella". 

Òmnium Cultural també ha expressat la seva "commoció" per la mort de Carme Junyent, i l'ha definit de "lluitadora incansable" per la defensa de la llengua catalana i totes les llengües minoritzades del món. "El seu llegat i conviccions sempre ens acompanyaran", assegura l'entitat. Un discurs que ha seguit la consellera d'Educació, Anna Simó, qui li ha agraït que acceptés la presidència del Consell Lingüístic Assessor: "No només el col·lectiu de treballadors de la llengua estem de dol". Qui també ha expressat el seu condol és el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta: "Que la terra li sigui lleu".

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també ha lamentat la mort de Carme Junyent, i l'ha definit com una "defensora del català i de totes les llengües minoritzades". "El seu compromís ha fet prendre consciència a moltes persones sobre la importància de mantenir la llengua. La recordarem sempre", opina Garriga. Amb tot, la periodista Pilar Rahola també s'ha acomiadat de Carme Junyent i considera la seva pèrdua com a "terrible per a la llengua i Catalunya". També el president de l'ANC Jordi Sànchez s'ha acomiadat de Junyent i l'ha definit com a "referent" i "amb determinació". "Un referent en el coneixement i promoció de la diversitat lingüística. Una imprescindible en la defensa del català", ha subratllat. Un discurs que ha seguit la presidenta de Junts, Laura Borràs, qui ha considerat Junyent com a "amiga", "lingüista valenta" i subratlla que "va denunciar la impostura política en l'ús del català".  

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha lamentat la mort de Junyent, recentment proposada membre corresponent de la Secció Filològica. També ho ha fet el president d'ERC, Oriol Junqueras; el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; i el diputat d'ERC, Francesc Marc Àlvaro