David Gesalí i David Iñíguez han recopilat centenars de fotos sobre la derrota republicana, i ara les publiquen amb format llibre: Catalunya any zero. Crònica visual de la desfeta (Angle Editorial). Aquest llibre s'incorpora a la col·lecció "Catalunya en blanc i negre". Les fotografies del paisatge desolat de Catalunya, fetes sovint per l'exèrcit vencedor, van acompanyats per testimonis que expliquen l'horror que va acompanyar aquella guerra en què va morir mig milió de persones: una cada tres minuts.

Any Zero Lleida Michele Francone

Edificis destruïts de Lleida. Fotografies de Michele Francone via Giancarlo i Vittore Francone.

L'horror, del Segre a Portbou

Aquesta obra explica i il·lustra la duresa de la derrota republicana, de forma cronològica, des dels primers combats al front de Lleida fins a la desfilada de la Victòria per la Diagonal barcelonina (i fins i tot inclou els patiments dels republicans a l'exili). Les imatges mostren la destrucció de la guerra: els vaixells enfonsats, els ponts esfondrats, les cases enderrocades, les carreteres tallades, els morts a les trinxeres... Però els textos van més lluny i fins i tot reflecteixen aquell dolor que no es veu. Parlen de la fam, dels refugiats que han de fugir de les seves cases amb les seves famílies, dels joves morts en combat abans d'haver après a disparar un arma... Parlen de sang, d'humiliació, de persecució, de desesperança... I acaben situant-se a les antípodes de la propaganda bèl·lica.

Any Zero. Josep Capella

Josep Capella. Foto de la família Capella.

Moltes veus per a una sola guerra

El llibre incorpora un ampli repertori de vivències dels derrotats. Hi ha combatents, des de soldats de la lleva del biberó fins a veterans de l'anomenada lleva del sac (la d'individus de gairebé 40 anys). Hi ha brigadistes, especialistes en destruccions, voluntaris, simples reclutes mobilitzats... També hi ha civils, homes i dones que fugen dels combats, ministres que intenten resistir-se a l'esfondrament, refugiats que tracten d'assolir la relativa seguretat de la frontera francesa, afectats pels bombardejos... Paral·lelament incorpora alguns informes dels vencedors, que expliquen la progressió de la guerra i que donen detalls, punt per punt, de la derrota republicana al front català.

Any Zero autor desconegut. Arxiu Gensalí Iñíguez

Autor desconegut. Foto: Arxiu Gensalí - Iñíguez.

Les fotografies dels vencedors

Bona part de les fotografies parteixen dels arxius de l'alemany Carl Schmidt, membre de la Legió Cóndor, que va documentar amb la seva càmera, de manera informal, la seva estada a Catalunya, així com del militar italià Michele Francone, que va dedicar-se a fotografiar les destruccions realitzades pels republicans en la seva fugida. El llibre, a més a més, explica l'estada de les forces d'ocupació alemanyes i italianes per terres catalanes. Les imatges d'aquests dos militars es complementen amb el fons de fotografies d'Ángel Sánchez, col·leccionista de fotos sobre la Guerra Civil, que ha posat el seu arxiu a disposició d'aquesta publicació. 

Any Zero Miguele Francone

Tropes mecanitzades italianes a la Diagonal. Foto: Michele Francone, via Giancarlo i Vittore Francone.

No tan visual

A desgrat que el format del llibre sembli el d'un clàssic llibre regal, i que incorpori moltes fotos de gran qualitat, s'ha de tenir en compte que Catalunya, any zero, a desgrat del seu títol, és més que un llibre de fotografies sobre la derrota. En realitat, es tracta d'una obra en què el text és protagonista i on fins i tot es poden arribar a trobar dobles planes sense cap il·lustració. És un assaig sobre una destrucció massiva, d'una guerra en què els ciudadans no només arriscaven la seva llibertat, sinó també estava en perill la pròpia identitat. El darrer capítol "Finis Cataloniae?" es basa en els textos de Joan Sales per explicar l'impacte brutal que va causar aquella guerra en Catalunya, davant l'evidència que la fi del conflicte no donaria pas a la reconciliació.

Any Zero Arxiu Militar de la Federació Rusa

Refugiats espanyols creuant la frontera francesa. Foto: Arxiu Militar de la Federació Russa.

 

Foto de portada: Vaixell enfonsat al port de Barcelona. Foto: Carl Schmidt. Arxiu Gesalí - Iñíguez.