Els espectacles culturals catalans es podran tornar a omplir "abans de dues setmanes", tal com ha anunciat avui el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a Els Matins de TV3. Gràcies a la millora de les dades epidemiològiques, el sector cultural veurà com es fa efectiva la seva principal demanda: passar d'un 70% a un 100% d'aforament.
Tot i que no ha anunciat cap data concreta, Argimon sí que ha pogut assegurar que aquesta ampliació es produiria "abans de dues setmanes" i afectarà espais com teatres, cinemes, auditoris o circs, que tornaran a operar a ple rendiment. Amb tot, però, el conseller ha volgut destacar que a Catalunya el sector "ha estat cobert i amb aforaments superiors" que en altres zones de l'entorn.
Per altra banda, Argimon ha valorat positivament la reobertura de l'oci nocturn que s'ha produït aquesta nit amb la novetat del passaport covid per poder accedir a les discoteques. En aquest sentit, ha assegurat que la nit ha transcorregut sense incidents i que s'han fet fins a 20.000 lectures de codis QR per verificar que els joves estaven vacunats, havien passat la covid o s'havien fet un test. Amb tot, el nombre total de persones que ha anat a les discoteques és superior, ja que una lectura pot incloure diferents passaports de persones que van en grup.
Passaport covid en altres sectors
El conseller, però, també ha demanat que no es magnifiqui el tema de l'aplicatiu per llegir els codis, tal com ell creu que han fet els empresaris. Per tranquil·litzar-los, ha aclarit que si aquest sistema no funciona, ja que, per exemple, es perd la cobertura, es podran trobar solucions, com ara comprovar la validesa dels documents als accessos. A més, ha descartat que amb la nova normativa sorgeixi un mercat negre per falsificar certificats.
Des de Salut no creuen que sigui necessari estendre aquesta mesura de control a altres sectors. Després de l'aval de la justícia, Argimon espera que la implementació del passaport covid pugui ser una mesura temporal i exclusiva per a l'oci nocturn, que es pugui eliminar si les dades epidemiològiques segueixen la seva tendència. Amb tot, però, ha suggerit que es podria arribar a utilitzar si la situació empitjora per no haver de tancar altres sectors com el de la restauració.
Retirar les mascaretes
Entre els joves que han assistit avui a l'obertura de l'oci nocturn, una de les queixes més habituals ha estat el fet d'haver d'emprar mascareta. El conseller ha avisat que aquesta serà difícil que es retiri en entorns tancats, tot i que una primera passa podia ser eliminar la seva obligatorietat en botigues grans, on la gent no s'hi està gaire estona.
A les escoles, tot i que "en entorns pedagògics no són recomanables", el conseller creu que encara seran obligatòries durant un llarg període de temps. Justament els infants menors de 12 anys que no estan vacunats, són la franja d'edat amb una incidència més alta. Argimon creu que tot i que probablement no es produirà cap altra gran onada, sí que hi haurà repunts de la pandèmia —"el 2022 encarà hi haurà covid"—, i els nens els podrien protagonitzar.
Contra l'obligatorietat
A diferència del que va proposar ahir la CEOE, Argimon s'ha mostrat contrari a l'obligatorietat de les vacunes per a tots els treballadors. "No soc partidari d'aquesta mesura", ha dit el conseller, que creu que aquesta posició és majoritària dins el món de la salut pública. El cap de Salut defensa que aquesta mesura podria ser contraproduent i no fa falta en un entorn com Catalunya o Espanya, on ja hi ha un gran percentatge de població vacunada: "La societat, en general, ha estat responsable".