Aragón Televisión ha estrenat aquest diumenge l’espai Charrín Charrán, el seu primer programa íntegrament en llengua aragonesa, que inclou reportatges i entrevistes d’assumptes socials i culturals.
El programa, emès a partir de les 9’45h, conté espais sobre llengua, una minisèrie de dibuixos animats dedicat a la història de l’Aragó i un apartat que compta amb la participació d’alumnes d’escoles on s’estudia l’aragonès.
Amb l'emissió d'aquest programa, Aragón TV s'uneix a les televisions públiques que aposten per la realització de continguts en llengües minoritàries. Es tracta d'experiències que també han desenvolupat altres cadenes en altres països europeus, com França (tal és el cas de TF3, amb emissions en llengua occitana i catalana) o la Gran Bretanya (a través, per exemple, de BBC Alba, una cadena realitzada en gaèlic escocès).
25.000 parlants
Segons els estudis més recents, parlen l’aragonès unes 25.000 persones, tot i que tenen coneixements de la llengua ben bé el doble. El seu domini lingüístic actual se situa a la meitat nord de la província d’Osca, però també hi ha parlants per tot el territori aragonès. Amb tot, la llengua està en una situació molt propera al perill de desaparició i és utilitzada amb prou feines per un 2% de la població aragonesa.
L’actual govern aragonès, presidit pel socialista Javier Lambán amb el suport de la Chunta Aragonesista (CHA), ha tingut gestos cap a la pluralitat lingüística, com ara la creació d’una direcció general de política lingüística i la superació dels acrònims LAPAO i LAPAPYP inventats pel Partit Popular, però no ha fet cap pas decisiu cap a la oficialitat ni de l’aragonès, ni del català que es parla a la Franja de Ponent.