El crani de Harbin, un dels fòssils humans millors conservats del món que s'acaba d'estudiar per un equip de científics xinesos correspon a l'espècie Homo longi o "Home drac" que podria ser el parent més proper de l'Homo sapiens. Aquesta troballa és una passa més per entendre la complexa evolució de l'espècie humana. 

RECONSTRUCCIÓN HOMBRE DRAGON THE CELL

Reconstrucció de l'Home Drac / The Cell

El fòssil en qüestió és el crani humà més gran del qual se'n té constància i va ser descobert els anys trenta del segle passat a la ciutat xinesa de Harbin, que li dona nom. Aquest tresor científic, però es va mantenir ocult fins al 2018, quan la família de l'home que el va trobar i guardar durant anys el va donar a l'Acadèmia Xinesa de Ciències. Segons els estudis, té 146.000 anys i per tant es correspon a l'etapa del Plistocè mitjà, en la qual hi va haver molta migració de les espècies humanes.

Característiques comunes 

Després que un equip multidisciplinari l'hagi estudiat, les conclusions s'han fet públiques avui en fins a tres articles a la revista  especialitzada The Innovation. En elles s'explica que els científics han catalogat el crani en una nova espècie humana que no s'havia registrat mai abans i l'han batejada com a Homo Longi o "Home Drac". "El crani combina característiques primitives i derivades que els distingeixen de tota la resta d'espècies Homo", així ho ha justificat el professor de paleontologia Quiang Ji, que ha participat en l'estudi. 

El crani de Harbin té semblances amb els de l'Homo sapiens, però també una sèrie de diferències. Segons els investigadors, la seva dimensió indica que podria albergar un cervell de mides comparables amb el dels humans moderns, però les conques dels ulls més grans i pràcticament quadrades, les celles gruixades, una boca ampla i també unes dents més grans.

Segons els articles, aquest crani correspondria a un mascle d'uns cinquanta anys que vivia en el bosc com a part d'una petita comunitat. Els Homo Longi caçaven, recol·lectaven fruites i verdures i potser podrien arribar a pescar, segons Xijun Ni, professor de paleoantropologia i primatologia de l'Acàdemia Xinesa de Ciències, on s'han realitzat els estudis.

Per a localització en què es va trobar i la seva grandària els investigadors creuen que l'Home Drac es podria adaptar a entorns difícils, dispersar-se per Àsia i, fins i tot, haver coincidit amb l'Homo sapiens durant el Plistocè mitjà. En cas que fos així, això hauria pogut tenir efectes molt significatius sobre la nostra història i evolució: "Hem trobat el nostre llinatge germà perdut fa temps", ha conclòs el científic Ni.