Aquest agost Catalunya no s'adorm! La crisi sanitària que vivim ha fet que molts ens quedem al país i tinguem l'oportunitat de descobrir-lo d'una manera diferent. És l'estiu perfecte per gaudir de Catalunya de manera tranquil·la i local. Festivals de música i dansa en petit comitè, jaciments arqueològics oberts al públic excepcionalment, sales de cinema, museus i el meravellós patrimoni artístic de casa nostra no s'adormen aquest estiu. A La Llança us proposem cinc plans per gaudir de Catalunya amb totes les seves cares aquest cap de setmana d'agost.
Arriba la Schubertíada 2020!
La Shubertíada (Castelló d'Empúries) d'enguany compta amb una programació amb diferents quartets de cambra. Segons el president de l'associació organitzadora, Jordi Roch, es tracta d'una aposta per posar en valor la qualitat d'aquestes formacions del territori. "Catalunya és un país amb molts quartets de corda i molt bons", ha afegit el fundador de l'entitat. Un dels exemples és el Quartet Casals, que Roch ha assegurat que "cada any participen en la Schubertíada". Aquest any també ho faran, serà el diumenge 30 d'agost en dos passis diferents: un a dos quarts de vuit i l'altre a les deu de la nit. La formació interpretarà temes de Haydn i Mendelsson.
Per altra banda, el festival d'aquest 2020 comptarà amb un lieder de Beethoven i Brahms interpretat pel baríton Matthias Goerne i acompanyat al piano per Alexander Schmalcz, el dijous 27 d'agost en un altre doble concert. La pianista Imogen Cooper, una de les més importants a nivell mundial per la seva interpretació de les melodies de Schubert també farà parada a Vilabertran. Serà el dimecres 26 d'agost a les nou del vespre.
Gaudeix de la dansa al Festival Ésdansa de la Garrotxa
El Festival Ésdansa de Les Preses - Garrotxa ha començat aquest dijous la 38 edició marcada per la covid-19, però amb un esperit de reivindicació de la dansa d'arrel tradicional. Integraran la programació fins a 14 espectacles amb propostes entorn la dansa tradicional catalana i també de fora de Catalunya. A més a més, inclou també el campus de la dansa d'arrel tradicional Ésdansa't. L'edició d'enguany va començar amb tres espectacles amb les entrades exhaurides: Totes, de l'Esbart Manresà i els dos concerts de les Nits Ésdansa- Marala i Els Tranquils-.
Descobreix el fortí del Castellar de la Llacuna
Les excavacions arqueològiques al fortí del Castellar de la Llacuna tenen la ciutadania de protagonista, aquest 2020. La pandèmia va obligar a suspendre el camp de treball que, des de fa sis anys, portava joves d'arreu del món al jaciment anoienc. La direcció, però, no va voler donar l'any per perdut i va optar per fer una crida a la ciutadania. Així, veïns de la zona i alumnes d'arqueologia -que aquest estiu s'havien quedat sense pràctiques per culpa de la covid-19, han optat per agafar pic i pala i endinsar-se en les restes d'aquest assentament ibèric d'entre els segles III i I aC.
ACN
Escapa't al Museu de la Mediterrànea de Torroella de Montgrí
El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i el Departament de Cultura estrenaran aquest divendres l'espectacle Palmira al Baix Ter, de Jordi Lara, basat en els viatges que l'escriptora i folklorista Palmira Jaquetti va fer entre el desembre de 1927 i el setembre de 1930 a Torroella, l'Estartit, Verges, Pals, La Tallada, Jafre, Tor i Canet. En aquests viatges, l'autora va entrevistar desenes d'avis que li van cantar més d'un centenar de cançons tradicionals, i que va recollir en els dietaris de l'obra del Cançoner Popular de Catalunya. El muntatge s'emmarca en el cicle Capvespres Musicals.
A l'espectacle, la cantant Elisenda Rué i el guitarrista Izan Rubio, fan un recorregut pel territori i les cançons del Baix Ter de la dècada de 1920, que tornaran a sonar gairebé un segle després. L'espectacle teatral-musical començarà a partir de les 20 hores i és una activitat gratuïta per a la qual cal inscripció prèvia.
Visita les esglésies romàniques de la Cerdanya
Les visites guiades a vuit esglésies de la Cerdanya tenen cada cop més demanda, fins al punt que es preveu assolir a finals d'aquest mes la mateixa xifra d'inscrits que durant tot l'any passat, que va ser d'unes 200 persones. La cap de l'oficina del Patronat de Turisme de Cerdanya, Maria Faura, destaca la portalada de Santa Maria d'All, al terme municipal d'Isòvol, punt d'inici de la ruta de la solana. A més, d'aquest itinerari també en ressalta l'interior de Sant Climent de Talltorta, a Bolvir, que fa conegut el temple com la "capella sixtina de la Cerdanya". Pel que fa a la ruta de l'obaga, diu que Santa Maria de Talló, a Bellver de Cerdanya, és singular per les seves dimensions i perquè es troba en una cruïlla de camins històrics i a més recomana veure Sant Julià de Pedra, també a Bellver, perquè s'alça a sobre d'un turó.