La secció oficial a competició del 72è Festival de Cinema de Berlín comptarà amb dues cintes catalanes per primera vegada a la història. Es tracta del segon llargmetratge de Carla Simón, Alcarràs, i la nova cinta d'Isaki Lacuesta, Un año, una noche. Simón arriba al certamen esperonada per l'èxit d'Estiu 1993, que va iniciar el seu periple al festival l'any 2017, on va guanyar el premi a la millor òpera prima i el guardó de la secció Generation K-Plus. La Berlinale, de la qual també participaran el curtmetratge Agrilogistics del cineasta català establert a Londres Gerard Ortin i la coproducció Afterwater, aquesta dins de la secció Forum, planteja un nou concepte per a l'edició del 2022, amb un format en línia per a la indústria, però mantenint la presencialitat del certamen cinematogràfic, de manera que els equips dels films seleccionats podran presentar-hi les cintes del 10 al 16 de febrer.

Entre Lleida i París

L'estrena d'Alcarràs als cinemes està prevista per a la primavera. A més de Carla Simón, firma el guió Arnau Vilaró i part de l'equip d'Estiu 1993 també ha repetit. El repartiment de la pel·lícula és coral i està format per actors no professionals de Lleida i treballadors del camp, en un procés de selecció que es va allargar més d'un any per la irrupció de la pandèmia. Entre els personatges principals hi ha Jordi Pujol Dolcet, Anna Otín, Xenia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou, Josep Abad, Montse Oró, Carles Cabós i Berta Pipó.

El nou film d'Isaki Lacuesta és una coproducció francesa que compta amb suport de l'ICEC, inspirat en el llibre escrit per un supervivent dels atemptats de la sala Bataclan l'any 2015. Amb guió d'Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo, el film el protagonitza un repartiment internacional encapçalat per Nahuel Pérez, Noémi Merlant, Quim Gutiérrez i Alba Guilera.

3826121
La directora Carla Simón en un moment del rodatge del seu nou llargmetratge Alcarràs

Curts i expetimentals

A més, la coproducció Afterwater, de Dane Komljen (Andergraun Films, Flaneur Films, DART FILM, Jeonju Cinema Project) participarà a la secció Forum dedicada a un cinema poc convencional i que obre noves perspectives cinematogràfiques. El film és una coproducció d'Andergraun Films, premiat amb una menció especial com a projecte per Jeonju Cinema Project i seleccionat i premiat al laboratori Fidlab l'any 2018.

El curtmetratge català també serà present a la Berlinale. Agrilogistics, de Gerard Ortin, competirà a la secció Berlinale Shorts. El film aborda les transformacions tecnològiques dins l'agricultura industrial contemporània. El seu anterior treball, Future Foods, va formar part del Shortcat 2021 de Catalan Films i ha estat seleccionat a festivals com Visions du Réel, Open City Documentary o Cinespaña.