Cinc produccions catalanes formaran part de la selecció de la 73a edició de la Berlinale, una de les cites, la primera del calendari, més rellevants de la indústria cinematogràfica internacionalment. Festival en què, a l'edició de 2022, Alcarràs va iniciar la seva carrera d'èxit coronant-se amb l'Os d'or a la millor pel·lícula. Es tracta de 20.000 especies de abejas, primer film de la directora Estíbaliz Urresola, que competirà a la Secció Oficial després de participar l’any passat al Co-Production Market de l’EFM. També hi haurà l’òpera prima d’Álvaro Gago, Matria, que competirà a la secció Panorama i parteix d’un curtmetratge guardonat el 2018 al Premi Jurat al Festival de Sundane. La presència catalana es completa amb el nou film de Carla Subirana, Sica, que es presentarà a la secció Generation, el documental Anga, dirigit per Helin Çelik, que hi participarà de Forum, i el curtmetratge La herida luminosa, de Christian Avilés, que competirà a Berlinale Shorts.
Cinc pel·lícules catalanes participaran a la Berlinale 2023
Sica és una pel·lícula rodada en català i en gallec, està protagonitzada per Thais García i Núria Prims i ambientada a la Costa da Morte de Galícia, on Sica, de catorze anys, està obsessionada amb què el mar retorni el cos del seu pare després d’un naufragi. També ha estat rodada en gallec, tot i que la producció ha estat catalana, Matria, el primer llargmetratge del cineasta Alvaro Gago. Protagonizada per María Vázquez, Matria ens endinsa en la vida de Ramona, una dona de mitjana edat atrapada en un poble de Galícia i sumida en un context laboral i personal tens i impredictible. Sempre sacrificant-ho tot pel futur de la seva filla Estrella, es veurà empesa a mirar cap a dins seu i a pensar que, potser, hi ha alguna cosa nova per la qual viure.
20.000 especies de abejas, Matria, Sica, Anga i La herida luminosa: les cinc pel·lícules catalanes seleccionades per a la Berlinale 2023
El documental Anga és la història de tres dones supervivents que van escapar de l’extrema violència masculina i van quedar atrapades en la diluïda línia entre la vida i la mort. Pel que fa al curtmetratge La herida luminosa, segueix el viatge d’uns adolescents a les Illes Balears a la recerca del sol. Segons ha informat la conselleria de Cultura, més de 40 empreses del sector de l’audiovisual català seran presents a el European Film Market (EFM). En el marc de les activitats que s’organitzen al Co-Production Market de l’EFM, es presentaran diversos projectes de producció catalana. És el cas del llargmetratge en desenvolupament Iván & Hadoum, dirigit per Ian de la Rosa, que forma part de la Selecció Oficial de Llargmetratges, i el projecte de sèrie de ficció El fill del xofer d’Isaki Lacuesta, Isa Campo i Cristóbal Garrido, que participarà en el Co-Pro Series.
D’altra banda, sis professionals catalans formen part de la selecció de Berlinale Talents, el programa de desenvolupament del talent del festival. Es tracta d'Harta, de Júlia de Paz, que participarà a la secció de desenvolupament de guions Script Station amb l’adaptació a llargmetratge del curtmetratge homònim, que recentment ha estat guardonat amb el Premi Gaudí al millor curtmetratge. Juntament amb Júlia de Paz, els professionals Mikel Gurrea, Ricard Balada, Agnès Pique, Álvaro Gurrea i Helena Vilaplana seran presents a les activitats de Berlinale Talents.