La ruta d'avui ens durà fins a un paisatge natural impressionant: els cingles de Tavertet, on la natura es presenta amb tota la seva imponència. Sortirem del poble de Tavertet i anirem fins a Rupit, un poble admirablement cuidat. Un recorregut d'una mica més de dues hores, per un camí sense dificultats especials, tot seguint la ruta del GR-2 pel massís de Collsacabra. Qui vulgui tornar caminant necessitarà com a mínim dues hores més.

Landescapes of Tavertet from Francesc Garcia on Vimeo.

Una passejada amb vistes

Podem deixar el cotxe a l'aparcament públic de Tavertet. Es recomana, abans de sortir, aturar-se al mirador del poble, des d'on tenim unes magnífiques vistes del pantà de Sau. Des del centre de Tavertet ens dirigim cap a Can Jufré on podem prendre el GR-2. La dificultat és mínima, ja que tot el camí està pavimentat. El camí puja ràpidament en sortir de Tavertet. Però la pujada forta acaba aviat i no hi haurà desnivells importants fins que s'apropi a l'arribada a Rupit, quan torna a baixar. Un dels elements clau de l'excursió és veure, de ben a prop, les impressionants parets de més de 100 metres d'alçada, dels cingles de Tavertet. A la part més alta del recorregut hi tenim unes perspectives fantàstiques, tant quan fa sol, com quan hi ha boira i els núvols queden per sota de l'espectador. Diuen que a Tavertet t'hi sents com al cel. El camí transcorre entre rouredes i fagedes, i pastures on trobarem algunes masies de gran bellesa, com la Masia de l'Avenc, del segle XIII, que ara es dedica al turisme rural.

Els cingles de Tavertet. Fotografia: Alberto G. Rovi. Viquipèdia.

Un poble amb encant

Rupit és una de les localitats més visitades de la Catalunya interior. No espereu, doncs, trobar-hi pau i aïllament. Es tracta d'un típic poble català de muntanya, construït al voltant d'un castell, que es manté molt ben conservat. Hi ha qui el defineix com "un poble de pessebre". Manté una quarentena de cases construïdes entre els segles XVII i XVIII, en molt bon estat (una de les més maques és la ferreria, de 1711, però també val la pena aturar-se a la notaria Soler). Eren cases d'artesans i menestrals, perquè en aquella època Rupit era una de les principals poblacions de la zona. Té un curiós pont penjant, de 1945, que fa molta sensació de creuar. Si ens queden energies, val la pena apropar-se a l'església de Sant Joan de Fàbregues, un bonic temple romànic. I des d'allà, els més atrevits, poden continuar cap al Salt de Sallent, una bonica cascada. Passaran per unes curioses tombes medievals: les fosses dels Bassis, excavades directament a la roca..

Rupit

Amb, o sense retorn

Després de la passejada, és de rigor aturar-se a Rupit, a dinar, o, com a mínim, a fer el vermut. No és difícil trobar un lloc per menjar, perquè és una localitat freqüentada pels excursionistes i per visitants de cap de setmana. Podem recomanar dos establiments de cuina casolana: Ca l'Estragues i l'Hostal Estrella. Són aconsellables als dos els plats típics catalans: sopa de galets amb mandonguilles, vedella amb bolets, xai al forn, peus de porc, ànec... Després de descansar a Rupit, hi ha la possibilitat de retornar a Tavertet caminant: es pot fer un camí alternatiu, per no repetir el mateix itinerari. En aquest cas, passaríem per la part alta dels cingles, amb unes grans vistes sobre Les Guilleries.

La Foradada. Alberto G. Rovi. Viquipèdia.

Els complements

Un cop recuperat el cotxe, hi ha diversos indrets atractius a la zona que es poden visitar sense fer gaire marrada. Ben a prop de Rupit hi ha alguns pobles molt bonics. Un d'ells és Cantonigròs, des d'on es pot visitar la Foradada, un impressionant salt d'aigua en un paratge curiosament erosionat, on és un gust banyar-se a l'estiu. I, a sis quilòmetres de Rupit, un altre poble que val la pena visitar: l'Esquirol (oficialment, Santa Maria de Corcó). A aquesta zona també mereix una visita la capella de Sant Julià de Cabrera, situada a una zona elevada del Collsacabra. En direcció contrària, sortint de Rupit cap a l'Est, podem arribar al Santuari de la Salut, a 11 km. Aquest santuari es troba a Sant Feliu de Pallerols, a la Garrotxa. El seu nom li ve d'una font d'aigües medicinals. Des d'allà es gaudeix d'unes fantàstiques vistes sobre el Canigó i la Garrotxa. Des d'allà podem anar fins al Santuari del Far, a 7 km. Està situat al capdemunt d'un cingle i té unes grans vistes dels cingles de Tavertet, del Montseny... Diuen que en dies clars, amb binocles, fins i tot es pot veure el Puigmajor de Mallorca.