Angle Editorial publica Color de llet, de l'anglesa Nell Leyshon, una novel·la curta centrada en l'Anglaterra rural del segle XIX. Una obra que ens situa en una situació d'explotació extrema. La protagonista és pobra, és menor d'edat i és dona. I la conjunció d'aquests tres elements la duu a la pitjor de les situacions. La gran virtut d'aquest llibre és que, tot i tocar un tema tan sensible, defuig el sentimentalisme.
Un Dickens en primera persona
Una de les curiositats d'aquest llibre és que es presenta com una història en primera persona. El llibre simula ser la transcripció del quadern escrit per una adolescent quasi analfabeta i, malgrat les dificultats, acaba essent prou versemblant. La brevetat de les frases, amb reproduccions literals dels diàlegs, acaba dotant de molta força al text. Una història sorprenent en què els adjectius hi són absents, perquè la protagonista, Mary, es limita a transcriure fets, pràcticament sense valorar-los. Explica la seva història, a partir de quan ella tenia quinze anys, i vivia amb la seva família en una pobríssima granja rural, fins uns mesos després. Ella, coixa, és la més dissortada d'una família que en res té sort. I, malgrat tot, aquesta adolescent, molt espabilada, ni es resigna ni es plany i res no aconsegueix treure-li l'alegria de viure. Leyshon descriu una situació extremadament dura, amb treball infantil, manca d'atenció per als nens, discriminació de les dones, maltractament als vells... Un univers terriblement dur, on la pobresa material es combina amb la manca de sentiments.
La fragilitat de la infància
En els darrers anys s'han multiplicat les obres sobre els infants sotmesos a condicions indignes: explotació laboral, treball infantil, abusos sexuals... Sembla ser que torna a sortir a la llum que hi ha molts nens que no han tingut dret a la protecció que els hauria de fornir la seva societat. Nell Leyshon posa l'exemple d'una situació d'explotació extrema, derivada, entre d'altres coses, de la pobresa extrema de la família dels nens i del classisme imperant. Color de llet és un crit, tot ell, en favor de la justícia social.
Sense concessions
Era fàcil, amb els elements amb que jugava Leyshon, de contruïr una història carregada de sentimentalisme, recreant-se en el dolor de la protagonista o buscant a qualsevol preu un final feliç. Nel Leyshon aconsegueix no caure ni en una temptació ni en l'altre. La protagonista és una nena molt intel·ligent i carregada d'orgull i de dignitat, que fa ostentació d'un admirable esperit de lluita. Però les cartes que li dóna el destí per enfrontar-se al seu futur són poques, i estan marcades. Leyshon és capaç d'eludir els riscos que oferia aquesta obra i tancar un text contundent i clar. Un crit desesperat a l'oïda del lector.