Una dona abraçant el cos de la seva neboda, assassinada quan un míssil israelià va impactar contra casa seva a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza. És la Fotografia de l'Any del World Press Photo 2024, disparada pel fotoperiodista palestí Mohammed Salem, que fa anys que documenta el conflicte a Gaza. O el viatge apassionant de la papallona monarca, que en les últimes dècades s'ha vist reduïda en un 80% a causa de l'agricultura industrial i del mateix canvi climàtic que fa una setmana va colpir València, l'existència del qual, diguem-ho tot, molts encara s'entesten a negar. "És una història que reflecteix molt bé que el canvi climàtic no és només un tema mediambiental, sinó un tema que ens afecta a tots; vaig descobrir que estava parlant d'una història de canvi global que parla d'història natural, però que també parla de les amenaces i de la gent que està tractant de protegir-la", explica Jaime Rojo, que ha estat reconegut en la categoria de Reportatge Gràfic de la regió de l'Amèrica del Nord i Centreamèrica per il·lustrar la situació d'aquest insecte. 

Són dos temes ben diferents, però tots dos són una bufetada a la cara, com una DANA de nivell vermell. I tots dos radiografien històries reals que afecten, i molt, la configuració actual del món en què vivim. Aquest continua sent l'objectiu del World Press Photo, els premis de fotoperiodisme més rellevants del món, que enguany torna al CCCB amb una exposició que podrà visitar-se del 8 de novembre al 15 de desembre.

El fotoperiodista Jaime Rojo davant el seu reportatge fotogràfic, Salvant les monarques. / Foto: Carlos Baglietto

A banda de la crisi mediambiental i la guerra a Gaza, també s'hi poden veure fotografies sobre la guerra d'Ucraïna —tema tractat en la imatge que va endur-se el premi més cotitzat en l'edició anterior—, la cura de les malalties mentals o les crisis humanitàries a l'Afganistan, així com la documentació documental de temàtiques encara latents com el drama de les migracions o l'estigma del col·lectiu LGTBIQ+, que en molts llocs del món està perseguit. En total, 129 fotografies que busquen parar els rellotges i fer reflexionar l'espectador. "De la mateixa manera que una foto atura un instant i el torna infinit, té aquest poder de fer-te pensar en aquests moments de bogeria, recuperes la teva salut mental i la calma, dediques una hora a explorar a fons i reflexionar i entendre què està passant; això és un gran privilegi", diu Rojo.

Així, l'exposició del World Press Photo torna a operar amb la voluntat de generar consciència en la ciutadania, tot i que també per continuar reivindicant la feina del fotoperiodista. "Volem fer que el públic respecti el fotoperiodisme i n'entengui la vàlua, i que és fonamental que sigui lliure, perquè una democràcia no és plena si no hi ha un fotoperiodista que pugui treballar amb llibertat", remarca Carlos G. Vela, responsable de Comunicació de la Fundació Photographic Social Vision, organitzadora i coproductora de l'esdeveniment. En aquest sentit, i també amb motiu de les dues dècades celebrant-se a Barcelona, l'espai ha inaugurat una instal·lació dedicada a la llibertat de premsa en homenatge als més de 1.000 periodistes assassinats en els darrers 20 anys, amb el 2023 sent l'any més mortífer per l'ofici a causa de la guerra entre Israel i Hamàs, que ja és el conflicte més mortal de la història per als treballadors dels mitjans de comunicació.

Jaime Rojo: "De la mateixa manera que una foto atura un instant i el torna infinit, té aquest poder de fer-te pensar en aquests moments de bogeria"

"Històricament, s'han seleccionat imatges que es consideren fotos de llibres d'història, fotos que estudiem i que ens ajuden a entendre l'evolució no només del que passa, sinó també de la fotografia", ha explicat Martha Echevarría, comissària d'exposicions del World Press Photo Foundation. En aquesta edició, s'han presentat més de 61.000 imatges de quasi 4.000 fotògrafs provinents de 130 països diferents, i tot i que les temàtiques són diverses, també en funció de les regions on participen, comparteixen enllaços similars. "Hi ha temàtiques que ressalten com a urgents, i una d'elles, que es va repetint durant els últims anys, és el canvi climàtic", ha ressaltat Echevarría, citant algunes fotografies d'enguany que retraten els incendis forestals a Austràlia, la sequera a l'Amazones o les inundacions al Pacífic. Un tema, de fet, que ens ressona més a prop que mai. "És un tema que està tocant a la nostra porta", avisa.
 

Foto: Carlos Baglietto
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!