Fer pa a casa és possible. Aquí tens una recepta fàcil, pas a pas, perquè puguis elaborar un pa casolà a casa. Amb el teu forn domèstic pots fer-ho sense problemes.

Ingredients

  • 500 grams de farina panificable o de mitja força.
  • 300-320 grams d'aigua.
  • 10 grams de sal (1 culleradeta).
  • 10 grams de llevat fresc per a pa o 1/3 de llevat en pols (3,3 grams).

Aquests són els percentatges per fer un pa casolà, en el cas que vulgueu fer un pa més gran, per exemple un d'un quilo:

  • 100% de farina (1kg).
  • 60% d'aigua (600g).
  • 2% de llevat fresc o 1/3 part de la fresca si és seca instantània. (20 grams llevat fresc o 6,7 grams seca).
  • 2% de sal. (20 grams).

Si no has trobat llevat al supermercat, t'expliquem com fer llevat a casa.

pastar pa pixabayPastar

Barreja i pasta ingredients. Es pot fer a mà però és preferible fer-ho amb una pastadora. Aquí veuràs vores com fer-ho.

Primera fermentació del pa casolà

Una vegada tenim la massa formada, és l'hora de la primera fermentació, posem dins d'un bol més gran, ja que la massa creixerà, i tapem amb un drap humit.

Deixem durant aproximadament 1 hora.

Nou pastat

Després d'aquesta hora veurem que massa ha crescut i és més esponjosa al tacte. El llevat ha començat a treballar i cal procedir a treure l'aire de la massa amb un lleuger pastat.

Una vegada hem pastat, enfarinem el bol i deixem la massa al seu interior, per al seu segon pastat.

Segona fermentació i autopastat

Ara és hora que el llevat faci ella sola el pastat. Per a això cobrim bé el bol amb paper film, perquè no entre aire i no es ressequi, i la guardem a la nevera entre 12 i 24 hores. Durant aquest temps el llevat ira pastant sola la nostra massa de pa casolà.

Divisió i forma del pa casolà

  • Després de la segona fermentació, d'entre 12 i 24 hores, la massa ha duplicat la seva mida.
  • Com la massa serà bastant freda, cal deixar que es temperi. Enfarina una superfície, i col·loca la massa de pa a sobre, i tapa amb un drap humit durant una hora.
  • Quan quedi mitja hora encén el forn, posa'l a màxima potència 250º – 240º, o el que doni el teu forn. I deixa la safata al seu interior
  • Si tens una altra safata, col·loca-la a la part inferior sota de la qual posarem el nostre pa.
  • Ara i sense manipular massa la nostra massa, podem donar-li forma. Si has respectat les mesures de la recepta, podem fer un pa casolà d'una sola peça.
  • Fer uns talls .

Fornejar

  • Col·loca el pa en una safata a sobre d'un paper per a forn, i enfarina el pa casolà per sobre.
  • Al forn, que està a 250º, hauran dues safates. La superior, on col·locarem el pa, i la inferior, que ens servirà per generar vapor dins del forn.
  • Obrim el forn i fem lliscar el pa, a la safata superior (ha d'estar a mitja alçària).
  • Tanquem la porta per evitar que ens baixi la temperatura i ràpidament agafem un vas d'aigua i el llancem a l'interior de la safata inferior.
  • Amb aquest cop de calor, de la safata calenta i els 250º, juntament amb la generació de vapor, donarà un potent cop al nostre pa, i veurem com amb 7-10 minuts el nostre pa creix ràpidament.
  • Passats aquests 7-10 minuts, pararem el forn, i el deixarem durant 10 minuts. El nostre forn, ara estarà treballant com un forn de pedra, donant una calor potent però controlada.
  • Passats els 10 minuts, tornem a encendre el forn i el baixem a 200è, durant uns 20 minuts. Vigilem sempre que no se'ns cremi de la part superior.
  • Passats aquests 20 minuts, més o menys, ja tindrem el nostre pa casolà fet.
  • Si vols una crosta dura i cruixent, per al forn i deixa'l durant uns altres 10 minuts.pa pixabay