El director de l’editorial Comanegra, Joan Sala, i l'editor Jordi Puig defensaran la llibertat d'expressió i de publicació en la seva declaració en la causa contra l'il·lustrador d''On és l'Estel·la?', Toni Galmés, per injúries. Sala i Puig han estat citats aquest dimarts a les 12 al Jutjat d’Instrucció de Barcelona per testificar, a través de videoconferència, en el Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma. "És un despropòsit i el que ens preocupa més que l'afectació a Comanegra, és que si avança la denúncia seria molt perillós per la indústria editorial i per la llibertat d'expressió i també perquè pot fer els creadors s'autocensurin", ha manifestat Sala en declaracions a l'ACN.
Quatre sindicats de la Policia van presentar una denúncia contra l'il·lustrador Toni Galmés i a Comanegra no els va arribar cap citació com a acusats, sinó com a testimonis. L'artista ja va declarar fa uns mesos al jutjat número 12 de Palma per aquest procés i ara s'ha citat als responsables de Comanegra com a testimonis en aquest judici.
"Aquesta causa és per injúries, inicialment hi havia altres demandes, però el que veig és que ens citen com a testimonis en una causa d'injúries contra Toni Galmés", ha explicat Sala. En aquest context, ha manifestat que "tot això és un despropòsit" perquè tothom "hauria de tenir clar que existeix, sobretot quan es parla de ficció i ironia, la llibertat d'expressió i de publicació i que està per sobre de tot". Així mateix, ha apuntat que hi ha moltes sentències que ho han reconegut.
Rufián vestit de pistoler
Ha recordat que 'On és l'Estel·la?' no és un llibre que es dediqui a parlar de policies, sinó de molts altres temes. "És un llibre en què hi surten els policies, però també el Rufián vestit de pistoler, personatges coneguts del país i també l'Astèrix i Obèlix".
El director de Comanegra ha explicat que se centraran molt en la declaració de demà en la defensa de la llibertat d'expressió i de publicació, i que "la sàtira mai pot ser dolenta, sinó que és un bé comú". En aquest sentit, ha manifestat que "defensaran amb dents i ungles la seva posició per tota la gent que creu en la llibertat d'expressió".
El procediment arxivat
Aquesta no és l'única causa que es va presentar contra el llibre. El sindicat unificat de la Policia Nacional, Jupol, va materialitzar una querella per injúries, calúmnies i incitació a l'odi contra Comanegra, l’autor i el govern. Els van citar a l’Acte de Conciliació, previ al judici, el dia 25 de setembre del 2019 al Jutjat número 15 de Palma, en què els exigien la retirada del llibre i demanar disculpes públiques. Però quinze minuts abans que comencés es va suspendre l’acte.
Des de Comanegra van presentar un recurs al·legant que, si volien denunciar a l’editorial, calia que ho fessin en un jutjat de Barcelona, ja que la seva seu fiscal és a la capital catalana. El recurs va ser acceptat i el jutjat 15 va arxivar el procediment. Aquesta denúncia és diferent de l'altra que es va presentar per part de Jupol i que es va arxivar "per no ser competent". Jupol no ha portat la causa als jutjats de Barcelona.
En aquest sentit, Sala ha manifestat que el jutjat 12 també "hauria d'haver-se declarat incompetent" com ho va fer el jutjat 15. "Com que no hi ha els nostres advocats en aquesta causa no hem pogut presentar la demanda d'incompetència. Si el jutjat ens imputés, demanaríem la seva incompetència", ha assegurat.
'On és l'Estel·la?'
El còmic 'On és l'Estel·la?' és una obra publicada el darrer trimestre del 2018, en la qual la protagonista apareix com un "testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d'autodeterminació" entre les quals, va assenyalar a l'ACN Comanegra, les "grans manifestacions de la Diada, l'escorcoll d'impremtes, el 20-S, l'1 d'octubre, un dia al Piolín i la manifestació de Brussel·les".
Imatge principal: Una de les vinyetes del llibre / Comanegra