Riad Sattouf ens descobreix a les seves vinyetes l’àrab del futur
Fill de mare francesa i pare sirià, tot i que va nàixer a París, Riad Sattouf va passar la seva infantesa a Algèria, Líbia i Síria. De retorn a França durant la seva adolescència, artista multidisciplinari, Sattouf és, especialment conegut a casa nostra per la seva obra cinematogràfica, destacant en la seva filmografia el llargmetratge The French Kissers. Com a il·lustrador, és l’autor de les sèries Pascal Brutal, publicada a Fluide Glacial i La Vie secrète des jeunes, que aparèixer durant nou anys a la revista Charlie Hebdo.
Un any enrere Sattouf ens descobria la seva infància entre la Siria de Hafez al-Àssad i la Líbia de Gadafi amb L’àrab del futur. Una novel·la gràfica autobiogràfica, obra aparentment innocent però que acabava per revelar-se com un extraordinari testimoni històric de l’Orient Mitjà a les dècades dels setanta i vuitanta. Insistint en el seu recorregut existencial, dotze mesos més tard apareix L’àrab del futur 2, segona entrega de la que molt probablement serà una tetralogia.
Aquesta vegada, les vivències se centren, principalment, en els mesos del seu primer any d'escola (1984-1985), a Ter Maaleh, prop de la ciutat siriana de Homs, la localitat natal del seu pare. Una figura, Abdel-Razak, el seu progenitor, llicenciat a La Sorbona de profundes idees socialistes que va preferir defugir les comoditats que l’oferia França per impartir magisteri a les atrotinades aules dels països àrabs, que a mesura que avança el relat va prenent més rellevància fins a gairebé esdevenir el protagonista principal.
I entre les pors i instants de felicitat d’un nen que està descobrint un món que és el seu però no del tot, traçades d’un país sotmès al règim de Hafez al-Àssad. Naïf descripció d’una societat rere la que s’amaguen moltes pistes per entendre el que està succeint actualment a Síria.
L’àrab del futur 2. Riad Sattouf. Traducció: Marta Marfany Simó. Salamandra. Barcelona, 2016. 160 pàgines.