El català continua estant en minoria absoluta al Saló del Còmic. A desgrat que hi ha milers de volums diferents, és ben difícil trobar qualsevol cosa publicada en català (és possible que hi hagi més textos en japonès que en català, perquè hi ha molts mangues en la seva edició original). Molts còmics ben populars (fins i tot els de Marvel) es troben tan sols en castellà. I això que hi ha molts autors de còmic a Catalunya, que no només publiquen aquí, sinó també a l'estranger. Malgrat que bona part de la indústria editorial de còmics de l'Estat espanyol és a Catalunya, i que el consum d'àlbums al territori és molt alt, el català és una assignatura pendent al sector. Per això us hem volgut mostrar, a tall d'exemple, cinc còmics en català que es poden trobar al Saló.
Carles Roman, Drac Català. I. Gènesi. Autoedició, 2018.
Carles Roman va començar a dibuixar el 2000 un còmic d'herois protagonitzat pel Drac Català, un personatge que s'inspirava en els grans herois, però que tenia un distintiu de catalanitat. Ara, ha reelaborat les velles històries d'aquell personatge i les ha tornat a publicar. I han sortit en color, davant les primeres que eren en blanc i negre. Se les ha autoeditat gràcies a un Verkami.
Juste de Nin, Vergonya. Trilita Edicions.
El ninotaire Lluís Juste de Nin ha retratat diferents episodis de la història de Catalunya a través de les seves novel·les gràfiques, com la dedicada a Garbo, l'espia català que va enganyar Hitler, o la que glossava la figura d'Andreu Nin. Ara, a Vergonya! narra l'ocupació nazi de França, el col·laboracionisme de molts francesos i, sobretot, la participació catalana en la resistència contra el nazisme.
Juan Carlos Díaz Canales i Rubén Pellejero, Corto Maltès. Equatòria. Norma Editorial.
Corto Maltès és un personatge mític del creador italià Hugo Pratt, mort el 1995. Les històries de Pratt continuen venent-se, però alguns dels seus seguidors se senten frustrats per la manca de nous episodis. Per això Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero han recuperat el personatge i han dissenyat nous episodis protagonitzats pel mariner aventurer. Aquest, Equatòria, situa Hugo Pratt en els primers moments de la colonització de l'Àfrica i el fa coincidir amb una filla mestissa d'Emin Pasha, el jueu polonès que va acabar com a governador egipci del Sudan al segle XIX.
Francisco Ibáñez, Mortadel·lo i Filemó. El tresorer. Edicions B.
Francisco Ibáñez ha creat centenars d'històries de Mortadel·lo i Filemó durant la seva vida. La gran majoria no s'han traduït mai al català, però ara publica El tresorer, un còmic punyent on aborda la temàtica de la corrupció imperant a l'Estat espanyol a través de la figura del tresorer d'un partit que s'assembla curiosament a Luis Bárcenas.
Roser Ros i Vilanova, Jordi Vila Delclòs i Maria Ojuel Solsona, Elna, la maternitat. Memorial Democràtic.
La maternitat d'Elna, el refugi on algunes de les dones exiliades durant la guerra civil van poder tenir els seus fills, s'ha donat a conèixer en els darrers anys, a través de llibres i documentals. Ara, el Memorial Democràtic ha llançat una iniciativa destinada a posar aquest episodi històric a la disposició dels més joves o dels menys aficionats a llegir. Aquest còmic reconstrueix la història de l'intent de la suïssa Elisabeth Eidebenz de salvar els fills dels vençuts a la guerra civil. I recorda l'evolució d'aquesta institució, on es va salvar la felicitat de tantes dones i tants nens, des de la seva creació fins al seu tancament per les autoritats nazis.