Thierry Robin i Fabien Nury traslladen al còmic un dels capítols capitals de la història de la Unió Soviètica
El 5 de març de 1953 moria Ióssif Stalin. Primer Secretari General del Partit Comunista de la Unió Soviètica des del 1922, va ser una de les personalitats determinants de la història del segle XX. Mig segle després, el seu òbit continua generant tota mena de teories conspiratives i inspirant obres tan recomanables com aquest La muerte de Stalin.
El 2 de març de 1953 Ióssif Stalin pateix un sobtat atac cerebral després de llegir una breu nota enviada per Maria Yudina, la seva pianista favorita. Els membres del Partit Comunista de la Unió Soviètica es reuneixen en comitè, però les resolucions es demoren i l'ajuda mèdica arriba tard. Dos dies després es fa pública la mort del temut “Pare dels Pobles”. Mentre el Partit es debat a la recerca d'un successor, Vassili, el seu fill, intenta destapar una conspiració organitzada contra el seu pare. És llavors quan les pompes fúnebres es converteixen en un joc estratègic d'acusacions internes i traïcions, una lluita entre l'assumpció del poder i la pura supervivència.
Un capítol cabdal en el decurs de la Rússia comunista traduït en vinyetes pel dibuixant Thierry Robin, aquí destacant amb un treball que beu de la tradició del còmic francobelga, i el guinoista Fabien Nury, autor de l’imprescindible Érase una vez en Francia i que, novament, entrega un text exquisit. Una notable novel·la gràfica, molt instructiva lliçó d’història.
La muerte de Stalin. Thierry Robin i Fabien Nury. Norma Editorial. Barcelona, 2016. 144 pàgines.