Fa 25 anys, l'Ovidi Montllor ens deixava. I a desgrat de tot, hi ha qui considera que les seves cançons són encara necessàries. El BarnaSants ha decidit inaugurar la seva 25 edició amb un concert d'homenatge a l'Ovidi: Ovidi 25. Serà el divendres 24 de gener, a les 20h30, a les Cotxeres de Sants. Però han decidit no deixar-ho aquí, sinó que es faran set concerts d'homenatge a l'Ovidi. El dissabte 25 de gener l'espectacle passarà per Centelles, el 15 de febrer per Castelldefels, el 22 de febrer per Girona, el 14 de febrer per Manacor, el 27 de març per Vilafranca del Penedès i el 29 de març per Balaguer. Les entrades per a l'Ovidi 25 i per als altres concerts del BarnaSants ja estan disponibles a la pàgina web del festival.
Els nous hereus de l'Ovidi
L'espectacle va a càrrec de David Caño, David Fernández, Borja Penalba i Mireia Vives. Es tracta de músics joves que no havien conegut directament l'Ovidi, però que han connectat amb la seva música i amb la seva manera de veure el món a través de coneguts o de gravacions diverses. David Fernández ha arribat a considerar-lo com "el Leonard Cohen dels Països Catalans". Tots ells coincideixen en destacar que el d'Alcoi és un cantautor molt versionat, des de tots els estils, perquè "és un referent, no només musical, sinó també ètic i polític, que la gent busca" i que s'ha situat en la memòria popular des de la base, gràcies al que el seu record motiva als ciutadans i no pas a homenatges institucionals, perquè va ser un home que sempre va mantenir-se al marge del poder. Per això aquest homenatge ha estat preparat "des de les tangents", al marge de les grans institucions musicals catalanes. Fernández ha destacat que Ovidi, en els nostres dies, que "continua tan vigent que sembla que hi ha cançons que van ser compostes ahir per la nit". A la fi, reivindica que Ovidi és "un company que t'acompanya en els moments bons, però també en els moments més fotuts". I apunta que Montllor va destacar en un País Valencià en què "la música ha estat un espai de resistència cultural, lingüística i política". I insisteix en què Montllor va ser algú que va reivindicar "desacomplexadament" els Països Catalans.
Un Ovidi d'avui
David Caño ha afirmat que tot i que el grup ja havia fet dos espectacles anteriorment sobre Ovidi Montlor, Ovidi 25 serà un espectacle nou, amb cançons i poemes no interpretats anteriorment, i amb una reinterpretació dels vells. Borja Penalba promet l'espectacle més ovidià dels que han fet, en què la gran majoria de les cançons seran de Motllor. Tot i que Fernández reconeix que "en dues hores és impossible recollir totes les facetes de l'Ovidi", però ha assegurat que amb el temps disponible intentaran donar una perspectiva global del cantautor. El concert estarà estructurat en quatre parts: un bloc "molt valencià i molt reivindicatiu", un altre sobre la consciència social de l'Ovidi (vinculada al que està passant ara mateix), un tercer sobre la memòria (amb un especial gest per a la Teresa de la cançó) i finalment s'entrarà en l'Ovidi corrosiu que s'enfronta a les misèries de la condició humana.Ara bé, ha deixat clar que no intentaran reproduir el seu estil: "No podem imitar-lo, perquè és inimitable, però podem seguir el seu fil". No ho faran sols: prometen que cada concert comptarà amb sorpreses, amb actuacions de músics que admiren l'obra de l'Ovidi, i que també inclourà un petit record per a Isabel-Clara Simó, també alcoiana i amiga de l'Ovidi.
Un BarnaSants que es renova
Pere Camps, director del BarnaSants, ha explicat que en aquesta edició s'arribarà als 135 concerts, amb actuacions al Principat, però també al País Valencià, i a Mallorca, Menorca i Formentera. Ha promés mantenir el compromís amb la cultura i la llengua catalana "a partir d'un esperit inequívocament internacionalista" i ha assegurat que, amb el creixement del festival, "això ja no té aturador". Ara bé, ha promés una reforma en profunditat del festival mitjançant un relleu generacional de la directiva, la creació d'un "ateneu de la cançó" i amb una revisió de les fonts de finançament, tot preservant la independència del festival. Per assegurar la continuïtat del festival en condicions dignes, a partir del divendres 24 s'iniciarà una campanya de micromecenatge a la plataforma goteo.org. A desgrat de tot, Camps no renuncia a sol·licitar més ajudes: "Exigim la part que ens correspon del que paguem amb els nostres impostos", assegura. Denuncia que les subvencions a la cultura són poques i que solen arribar tard, "És més fàcil que et donin una medalla que suport real, especialment quan el suport real és per a un projecte que qüestioni el sistema", ha ironitzat. Camps confia molt en el potencial revolucionari de la cultura: "Entenem la cultura com una eina de transformació social, el kalàixnikov del segle XXI".