Si el 3XL continues existint, probablement tots nosaltres hauríem sentit a parlar de Shingeki no Kyojin (Attack on titan), o fins i tot podríem veure-la en directe cada diumenge a la tarda a la pública catalana. La sèrie manga d'Hajime Isayama ha escalat fins a la 12a posició dels mangues més venuts de la història, per damunt de Doraemon, i la seva animació és seguida per tot el món.

Què té d’especial l’anime per què el segueixi tanta gent? L’animació ens situa en una societat pre-industrial, on tres protagonistes viuen en una mena de ciutat-estat envoltada per grans muralles que protegeixen als ciutadans de l’amenaça d’uns gegants devora-humans anomenats “titans”.

Els titans són figures d'entre 3 i 15 metres d'aparença humana però sense òrgans reproductius 

Aquesta ciutat-estat, que es troba en una illa anomenada Paradís, té les seves estructures de poder com la monarquia, l’església i les forces armades. La trama segueix la història dels tres adolescents, Eren, Armin i Mikasa, que s’uneixen a una de les forces armades, el Cos d’Exploració, amb la finalitat d’acabar amb els titans i descobrir què s’amaga darrere d’ells.

I què té a veure això amb Franciso de Goya? L'estètica. 

A l'esquerra, una de les imatges més populars de la primera temporada de l'anime. A la dreta, Saturn devorant un fill, de Goya

És prou evident a la vista de tothom quines són les semblances de la sèrie amb les pintures, per la cruesa amb què es retrata l'escena i l'aspecte de qui ho fa. I no seria tant estrany pensar que Isayama descobrís en les obres del pintor espanyol la manera de donar forma als titans, tot i que mai ha reconegut res semblant.

A l'esquerra, el "titan colossal" extret d'una pàgina del manga. A la dreta, El Coloso, de Francisco de Goya 

Sigui o no sigui així, i tant si ets seguidor de l'animació japonesa com si no, aquí et donarem tres motius pels quals val la pena veure el famós anime. 

1. A Shingeki no Kyiojin t'hi trobaràs amb personatges femenins i masculins que no es deixen endur pels estereotips de gènere. En un context de guerra i emergència social, res d'assumir que les dones tenen un paper exclusivament de cures ni que els homes seran els únics salvadors. 

2. La trama et situa en escenaris plens de debats filosòfics, ètics i polítics, com la debilitat dels humans davant una força major, el preu de la llibertat, les conseqüències d'una guerra o els ordres socials dictatorials.

3. L'animació. L'espectacularitat dels titans i les escenes d'acció t'atraparan i et faran sofrir fins a l'últim minut. 

Ja hi ha molts seguidors que en reclamen el seu doblatge al català, havent crescut durant l'època dels 90 i els 2000, quan la televisió pública catalana va fer una forta aposta per l'anime. 

A Espanya, els drets de l'anime els té Selecta Visión, una distribuïdora i productora catalana que emet els capítols en directe subtitulats al castellà, i que ha arribat a reunir fins a 300.000 espectadors. Actualment està emetent la quarta i última temporada. Les dues primeres també estan disponibles a Netflix