L'edifici històric de la Universitat de Barcelona acull, del 4 al 7 d'octubre el Segon Congrés Mundial sobre Gaudí, un esdeveniment acadèmic organitzat bianualment per la Universitat de Barcelona i The Gaudí Research Institute. Al congrés hi assistiran 250 congressistes i un total de 50 experts, procedents de tots els racons del món: Colòmbia, Xile, els Estats Units, Canadà, Japó, Rússia, Alemanya, Àustria, Catalunya... Fins i tot vénen experts de la Xina, un país on Gaudí comença a despertar molt interés, després que fos prohibit durant molt de temps com a "arquitecte burgès".
Reivindicació del geni de Gaudí
Pere Jordi Figuerola Rotger, cofundador de The Gaudí Research Institute i un dels organitzadors del Congrés, reivindica Gaudí com un autèntic geni: "M'agradaria que la gent d'aquí veiés que té un tresor, i no només en l'aspecte turístic". I es sent dolgut que Gaudí estigués "oblidat" durant dècades i que acabés essent reivindicat pels japonesos i no pels catalans. Figuerola veu amb satisfacció el nombre creixent d'alumnes de diferents universitats catalanes que es dediquen a temes gaudinians: de la Universitat Rovira i Virgili, de la Universitat de Barcelona, de la Universitat de Vic.
Valor de futur
Figuerola defineix Gaudí i la seva obra com "un pou de saviesa brutal". Assegura que els coneixements que l'arquitecte tenia fa cent anys són avui desafiaments per als científics. Serveixen com a referents per a especialistes en noves tecnologies, en matemàtiques, en física... Posa com a exemple que alguns especialistes en Gaudí han acabat treballant en el disseny dels trens d'alta velocitat alemanys. I assegura que l'origen del fractalisme es troba també a l'obra de Gaudí. En realitat, per als organitzadors, Gaudí no és només un gran arquitecte del passat, sino un valor de futur, un referent d'innovació i de creativitat.
La continuïtat de la Sagrada Família
Figuerola, personalment, no té cap dubte sobre la conveniència de continuar les obres de la Sagrada Família després de la mort de Gaudí. Afirma que Gaudí va publicar dibuixos de l'obra acabada que no deixen lloc a dubtes sobre com volia que fos el temple. I considera que tot i que s'ha d'adaptar la construcció a les normatives actuals, formalment s'està seguint el pla original. Per això aposta per concloure tot el ptojecte dissenyat per Gaudí.
La polèmica
Figuerola té molt clara quina és la seva posició respecte a la polèmica que ha sorgit en els darrers dies sobre la Sagrada Família, desencadenada per les declaracions del regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Dani Mòdol, que va qualificar la basílica de "mona de Pasqua gegant". Figuerola lamenta que "hem maltractat entre tots el nostre Gaudí" i assegura que si l'arquitecte hagués nascut en un altre país seria molt més valorat: "Tots els grans arquitectes en diuen meravelles, de la Sagrada Família i de Gaudí". I conclou: "Hem de ser molt conscients de la importància d'allò que tenim".