El Centre Cultural d'Almudévar ha acollit la presentació d'un nou teginat de la Sala Capitular del Monestir de Sigena (Osca) que, gràcies al projecte Sigena Mágica, serà reconstruït en els propers mesos per part de sis artesans almudevanos liderats pel mestre Paco Luis Martos, Premi Nacional d'Artesania.

L'acte, organitzat per l'equip de Sigena Mágica i el Centre d'Estudis Via Lata, va comptar amb la presència de la directora general de Patrimoni de la Diputació General d'Aragó, Glòria Pérez; de l'alcalde de Sigena, José Luis Abad.

També van estar en la presentació el filantrop Juan Naya (CEO d'ISDIN), impulsor del projecte; el mestre Paco Luis Martos, Premi Nacional d'Artesania; Pilar Domínguez, comissària de Sigena Mágica, i Javier Franco, en representació de l'equip d'artesans d'Almudévar que treballarà al nou teginat.

La reconstrucció del quart teginat dels dotze teginats i sis bigues que componen la Sala Capitular del Monestir de Sigena, forma part del desafiament monumental llançat per Sigena Mágica que pretén reconstruir la totalitat de la Sala Capitular de Sigena en tan sols tres anys.

"Avança amb èxit"

"A finals de l'any passat ens vam proposar el desafiament de reconstruir el tercer teginat de la Sala Capitular en tan sols 3 mesos, i ho aconseguim gràcies al magnífic treballi compromís del mestre Martos i de l'equip. Ara, amb el quart que es farà a Almudévar, i un cinquè que aviat també començarem a construir de nou a Úbeda. Es confirma que el projecte de reconstruir la Sala Capitular de Sigena avança amb èxit", va explicar Naya.

Segons afirma la directora general de Patrimoni de la Diputació d'Aragó, Glòria Pérez, "el projecte de Sigena Mágica té una importància justa en el que a recuperació patrimonial es refereix i permet donar a conèixer una de les meravelles del Romànic úniques a Aragó, Espanya i el món".

Per la seva part, Abad va afirmar que "per a Almudévar és un orgull contribuir i poder formar part d'un projecte de recuperació patrimonial tan important i, gràcies a la contribució dels nostres artesans i a la generositat de l'equip de Sigena Mágica, aviat tindrem un nou teginat d'aquesta meravella aragonesa que és la Sala Capitular del Monestir de Sigena".

La reconstrucció de l'esmentat teginat, amb els seus policromats i daurats, serà dirigida i supervisada pel Premi Nacional d'Artesania, el mestre Paco Luis Martos que ja ha reconstruït els tres primers teginats amb èxit. "El nou teginat de fusta ha estat construïda a Úbeda i traslladat en un transport especial fins a Almudévar per afrontar la següent fase de reconstrucció amb tècniques idèntiques a les utilitzades pels artesans del segle XIII" va assegurar el mestre ubetense.

"A més del teginat presentat a Almudévar, l'equip de Sigena Mágica tenim planificat iniciar en les properes setmanes la construcció d'un cinquè teginat, de nou als tallers que el mestre Paco Luis Martos té a Úbeda, perquè també passi a formar part de les parts recuperades de la Sala Capitular en els propers mesos" va anunciar també Pilar Domínguez, comissària del projecte.

Meravella del segle XIII

La Sala Capitular del Monestir de Sigena va ser una de les meravelles de l'art del segle XIII i és considerada pels experts com una de les millors obres de l'art romànic d'Europa. Formava part d'un dels monestirs més rics i bonics d'Aragó.

Va acollir reis i nobles, va ser dipòsit d'una part del tresor real, panteó real i va arribar a ser un dels arxius més importants del regne. Entre les seves estances destacava la Sala Capitular, decorada amb rics frescos medievals, les pintures murals de la qual són un dels llegats més importants de la història de l'art del nostre país.

El 1936, durant la Guerra Civil, el monestir va patir un incendi que va fer malbé irreversiblement les pintures de la Sala Capitular i va provocar la pèrdua de l'extraordinari teginat mudèjar que ara, gràcies al projecte Sigena Mágica està en via de recuperació.

"Abans de la Guerra Civil espanyola, els dotze teginats de Sigena eren testimonis d'una formanextraordinària. Daurats i policromats, cadascú comptava una història única. Tanmateix, el foc de la guerra els va consumir, portant-se amb si no només la fusta tallada, sinó també una part significativa de la història cultural d'Espanya," afirma Naya.

L'impulsor del projecte afegeix que "és molt il·lusionant poder reconstruir la Sala Capitular, ja que amb això recuperem un patrimoni nacional de valor incalculable i un llegat per a les generacions futures."