El saxofonista camerunès Manu Dibango ha mort avui a París a l'edat de 86 anys, tal com ha informat la seva família a Facebook. El músic, una autèntica referència del jazz i la música i la cultura africana, hauria mort com a conseqüència del coronavirus.
De l'Àfrica al món
Nascut a Duala, al Camerun, l'any 1933, quan aquest país africà encara formava part de l'imperi francès, Emmanuel N'Djoké Dibango –nom complet del músic desaparegut– era fill d'un funcionari i una mestressa de casa que li van inculcar l'amor per la música. El pare toca l'orgue i la mare formava part del cor d'una església protestant. L'any 1949, va ser enviat pels seus pares a estudiar a la metròpoli, on va descobrir el jazz i va conèixer algun dels seus referents, com Grand Kallé.
Considerat un dels patriarques de la música i la cultura africanes, va saber unir ritmes tan diferents com el jazz, el soul, el blues, el pop, els ritmes llatins o el reggae, així com les cançons tradicionals europees, àrabs i africanes o la chanson française, de Georges Brassens o Serge Gainsbourg. Pianista del conjunt que acompanyava a Nino Ferrer, l'any 1972 va començar la seva carrera en solitari, publicant el seu primer àlbum, O Boso, amb el seu gran èxit internacional, Soul Makossa, que li va permetre actuar al mític Olympia de París, li va obrir les portes dels Estats Units i del circuit internacional de la world music.
Enfrontament amb Michael Jackson i Rihanna
Amb una llarga i fructífera carrera a l'esquena, col·laborador d'artistes i grups com Fania All Stars, Fela Kuti, Peter Gabriel, Herbie Hancock, Salif Keïta, King Sunny Adé, Eliades Ochoa, Sinéad O'Connor o Sly and Robbie va mantenir una llarga disputa amb Michael Jackson, que va acabar admeten que havia utilitzat un fragment de Soul Makosa de Dibango a la cançó Wanna be startin' something, composada pel Rei del Pop i Quincy Jones i inclòs a l'àlbum Thriller. El mateix ús el va enfrontar a la cantant jamaicana Rihanna, que va incloure el mateix fragment al seu èxit Don't stop the music, sense el permís de Dibango. La justícia va acabar donant la raó al músic desaparegut per culpa de la pandèmia del Covid-19.