Avui entren en vigor les noves mesures presentades pel govern espanyol i que, amb l'objectiu d'evitar més contagis de la Covid-19, estableixen l'aturada en sec dels serveis i les activitats laborals "no essencials". Amb les llibreries i biblioteques tancades des de l'inici de l'estat d'alarma, en les darreres dues setmanes encara era possible comprar llibres per internet i rebre'ls a casa sense cap problema. La pregunta ara, però, és: amb les noves mesures i l'enduriment del confinament, podem demanar els llibres que volguem a domicili?

La resposta a aquesta pregunta ha generat una forta confusió al sector editorial, ja que d'una banda el comerç online no es veu afectat per les noves restriccions, però les distribuïdores de llibres es consideren un servei "no essencial", per aquest motiu des d'avui les grans empreses encarregades d'abastir de llibres als llibreters com ara Les Punxes o Penguin Random House ja no treballen. Això, doncs, crea una paradoxa estranya: els consumidors podem seguir comprant llibres de manera online a llibreries que, en canvi, no podran rebre els llibres de la immensa majoria de distribuïdores.

llibreria Taifa

"Posi'm una novel·la d'Eduardo Mendoza i un paquet de tabac, per favor"

Com tot a la vida, però, hi ha algunes excepcions, ja que la venda de física de llibres sí que és possible en alguns establiments concrets, com per exemple quioscos, estancs o fins i tot supermercats. Això és així perquè algunes distribuïdores, pel fet de ser també empreses que distribueixen altres productes a part de llibres -premsa a quioscos, tabac a estancs o medicaments a farmàcies- sí que seguiran treballant i atenent comandes, per tant distribuidores com Logista o Azeta seguiran oferint el seu servei i podran distribuir llibres de les editorials i segells per les quals treballen, com ara Planeta, Seix Barral, Libros del Asteroide o Destino, amb catàlegs on el 95% dels llibres són en castellà.

Això vol dir que des de fa dies és absolutament impossible comprar físicament en una llibreria l'última novel·la guanyadora del Premi Josep Pla, Pluja d'Estels de Laia Aguilar, però que en canvi sí que és possible adquirir el llibre comprant-lo en un estanc qualsevol al mateix temps que comprem un encenedor i un paquet de xiclets. La situació, per curiosa que sembli, és una de les contradiccions a les quals s'ha vist abocat el sector del llibre en aquesta crisi del coronavirus que va escombrar fa algunes setmanes la celebració del Dia del Llibre, amb un ajornament sense data a la vista que deixa a la intempèrie, també, la important facturació que el sector registra durant la setmana de Sant Jordi.

Laia Aguilar/ACN

La flamant guanyadora del Premi Josep Pla, Laia Aguilar

Les llibreries, actives fins que s'esgoti l'estoc present

Que la venda online estigui permesa significa que les llibreries poden seguir venent, ara bé, encarregant-se personalment de l'entrega dels llibres mitjançant enviament propi i amb una oferta basada només amb els llibres que actualment tinguin en estoc, com és el cas de les llibreries independents agrupades a Libelista, una llibreria online que entrega llibres a domicili. El problema és que a part de les excepcions abans comentades, les distribuïdores no poden fer entrega de nou material, per tant aquesta situació afavoreix clarament a les grans llibreries del país com Amazon, Casa del Llibre o Fnac, i no només perquè algunes d'elles disposin de servei permanent d'entrega a domicili, sinó perquè els seus magatzems són molt més grans i disposen de molt més estoc que qualsevol llibreria familiar d'una capital de comarca.

De totes maneres, malgrat que el confinament ens brindi més temps per llegir i malgrat cada dia veiem a la televisió entrevistes a persones sempre envoltades de grans prestatgeries plenes de llibres, la demanda de llibres ha caigut en picat en les darreres setmanes, les vendes de llibres per internet s'han desplomat i cap llibreria -gran o petita- sembla que hagi de patir, desgraciadament, per oferir o deixar d'oferir les demandes dels seus clients. La situació és tal que les editorials ja fa dies que han congelat la sortida de qualsevol novetat al mercat i les previsions pel llançament de nous títols són de cara a finals de maig o principis de juny.

Biblioteca Foto Colectània llibres literatura fotografia - Sergi Alcàzar

Llibreries obertes, l'alternativa solidària

Hi ha una opció per enfortir el sector del llibre i protegir les petites llibreries, malgrat que això no signifiqui rebre llibres a casa demà mateix: llibreriesobertes.cat, la campanya que des de fa una setmana s’ha proposat que el sector del llibre en català, malgrat que les llibreries estiguin ara mateix tancades, segueixi funcionant com si estiguessin obertes. Com? Funcionant com un micromecenatge, és a dir, comprant llibres per avançat avui per recollir-los i gaudir-los quan obrin les llibreries, després del confinament.

Aquesta iniciativa, liderada per la cooperativa cultural Som* i l'agència Mortensen, funciona a través d’una plataforma web amb catàleg en línia de més de 500 editorials i on els usuaris, un cop hagin comprat algun dels més de 6500 llibres existents al catàleg, demanen que siguin enviats a la seva llibreria de confiança per tal de recollir-los quan el confinament hagi arribat a la seva fi. A més, l’import de la compra del llibre estarà destinat en un 100% al llibreter, ja que en rebre cada comanda la llibreria en qüestió rebrà el 50% de l’import i quan pugui tornar a obrir, el 50% restant.

Llibreries obertes_HD

El món de les llibreries de vell, el món d'ahir que mai no mor

Per acabar, un dels sectors del món del llibre a qui menys afecta el decret del govern espanyol és el de les llibreries de vell, ja que normalment les llibreries antiquàries ja funcionen sempre amb un funcionament basat en els enviaments per correus, els encàrrecs molt concrets i un sistema de distribució molt allunyat dels sistemes de distribució amb el qual viuen les llibreries comercials.

Malgrat quedar excloses sempre del circuit d'ajudes i subvencions destinades a la gran indústria del llibre, i malgrat patir com la resta del sector les letals conseqüències d'aquesta pandèmia, les llibreries de vell han seguit, segueixen i seguiran exercint la seva tasca democratitzadora en el món de la cultura i el coneixement a través dels seus mitjans, també ara durant la crisi del Covid-19. Les llibreries són tancades, per descomptat, però els portals digitals com per exemple Iberlibro segueixen sent l'àgora en la qual venedors i compradors poden seguir venent i comprant llibres sense cap impediment, ja que al llibre antic no el mata res: ni el menyspreu o l'oblit institucional ni, per descomptat, un coronavirus.