RAC1, l’emissora de ràdio líder a Catalunya, aplicarà un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a tota la seva plantilla, de prop de 120 persones, que reduiran la seva jornada laboral en un 10% (quatre hores per setmana) i els seus salaris en la mateixa proporció al llarg dels mesos d’abril, maig i juny, segons han explicat el director de l’emissora, Jaume Peral, i la presidenta del comitè d’empresa, Míriam Díaz. L’ERTO encara no s’ha acordat formalment, a l’espera de l’expedient econòmic, que redacta l’empresa, i la seva tramitació.
Aquest ERTO és part de les mesures de xoc que la ràdio —així com la resta de mitjans i àrees del Grupo Godó— aplica per afrontar l’ensorrada dels ingressos publicitaris a conseqüència de l’aturada de l’activitat econòmica derivada de l’estat d’alarma per la pandèmia del covid-19.
“Al mes de març hem patit una caiguda [d’ingressos] molt important i pels propers mesos no es veu una perspectiva que ajudi a ser optimista”, ha dit Peral a El Nacional. “[L’empresa] ens ha dit que a l’abril no entrava res [de publicitat] però no hi ha xifres oficials”, rebla Díaz. Com a mostra, en un dels programes líders en el seu horari, el que normalment era un segment publicitari de vuit minuts ha estat avui d’un minut i 40 segons. Si fa o no fa, passa el mateix a la resta de programes.
Els directius de l’emissora han renunciat al 80% del seu bonus salarial. Alhora, als col·laboradors externs (tertulians, píndoles d’opinió, seccions…) se’ls redueixen els honoraris un 50% i les productores externes han acceptat també retallades en els seus ingressos.
Els treballadors “van votar no oposar-s’hi per àmplia majoria. No hi estem d’acord, però entenem el context i ho fem per evitar acomiadaments”, diu Díaz, que caracteritza la negociació, feta per videoconferència, com “poc agradable”. Els treballadors “hem anat de cara amb el panorama que es planteja. Hem actuat amb professionalitat i responsabilitat, com sempre”, afegeix.
La votació es va fer via formulari digital i hi van participar 90 treballadors. Per ells ha estat una decisió difícil de prendre, perquè l’ERTO no només rebaixa els sous, sinó que també prohibeix les hores extra, que suposen un ingrés que fa la diferència, segons han explicat alguns treballadors.
Alhora, és un entrebanc a l’hora de reorganitzar la programació perquè —són pures matemàtiques— si es redueix la quantitat d’hores treballades és impossible mantenir els continguts, que ja es veuen prou afectats per l’aturada d’activitats i esdeveniments de gran repercussió en la ràdio, com ara les competicions esportives. “La mateixa inactivitat ens estalvia costos”, diu Peral, però “és el peix que es mossega la cua, perquè si no hi ha partits de futbol no hi ha despeses en viatges, etcètera, però tampoc publicitat ni patrocinis”.