Com el conjunt del sector cultural, les sales de cinema estan tancades des de fa dies per la crisi del coronavirus. Tornar a aixecar la persiana no serà una realitat fins, com a mínim, el juny, moment en què el Gremi de Cinemes de Catalunya situa l'inici d'una recuperació "progressiva" de públic.
Per superar aquesta travessia pel desert, Camilo Tarrazón, president del empresaris del sector, avança en declaracions a l'ACN que el 90% dels cinemes presentarà un ERTO per "garantir els llocs de treball" davant d'una situació "demolidora" i "d'incertesa".
Tarrazón avança que les pèrdues diàries podrien acostar-se, segons les estimacions, als 450.000 euros i creu que necessitaran un "suport de l'administració" que dubta que acabi arribant.
Des del Gremi de Cinemes de Catalunya asseguren que prefereixen ser "prudents" i evitar "alimentar les visions apocalíptiques" davant una situació que, malgrat tot, pateixen des de les sales més petites fins a les grans cadenes.
Davant d'aquestes xifres, reclamen el suport de l'administració per a empreses que, cada any, reben 20 milions d'espectadors a Catalunya i 100 milions a tot Espanya, en la línia del que ja han anunciat països com els Estats Units o Itàlia. "A Espanya, l'administració ni hi és ni l'esperem. A Catalunya s'han cuidat més les formes, però tampoc hi ha resposta, perquè no tenen recursos. Aquest escenari l'haurem de capejar sols", augura.
Tarrazón destaca tres elements que caldrà superar els propers mesos. D'una banda, una incertesa econòmica que farà que el consum es comporti amb una "mentalitat de guardiola", una circumstància que entén que afectarà tots els sectors. Alhora, però, hi afegeix les "reserves subjectives" davant les aglomeracions amb altres persones, que creu que se superarà només de manera "progressiva i no immediata", sumat al canvi en els calendaris d'estrenes.
La convivència amb les plataformes
El president del gremi no veu com una amenaça l'auge de les plataformes de visionat digital i afirma que les sales de cinema "existeixen i existiran". "Abans era format predominant, ara comparteix protagonisme amb altres formats", precisa. En aquest sentit, critica que el problema "no és el públic" sinó un sistema amb "poc suport" de l'administració i una "alta càrrega impositiva".