La literatura catalana ha sobreviscut la pandèmia. En "un any extraordinari en tots els sentits", les vendes de llibres en català han crescut un 4% durant el primer semestre del 2021 en comparació amb els últims sis mesos del 2019.

Així ho han descobert Josep Ramoneda, president del Grup 62, i Emili Rosales, director editorial, en una trobada aquest matí, dimarts 20 de juliol, amb la premsa en què l'editorial, Titànic de la narrativa catalana, ha fet balanç del que portem de curs i ha avançat els titols més destacats que veuran la llum a partir del setembre. 

Grup 62 - ACN
Josep Ramoneda i Emili Rosales (Grup 62) amb les escriptores Carlota Gurt, Montse Barderi i Tània Juste en l'acte d'avui de Grup 62. Foto: ACN

Un de cada tres

Per entendre l'eufòria, continguda, però eufòria al cap i a la fi, amb què Josep Ramoneda ha analitzat l'actual moment de la narrativa catalana, i molt especialment, lògicament, la situació de Grup 62, el conglomerat de segells editorials que presideix, ens hem de situar en context. 

Tornem enrere en el temps i situem-nos a inicis de juliol de 2020. Tot just aleshores sortíem del primer confinament, el més estricte i restrictiu. Després de setmanes tancats a casa, mica en mica recuperàvem certa normalitat i, entre altres fets, els comerços podien tornar a obrir les seves portes, entre aquests les llibreries.

Sorprenentment, la clausura obligada pel virus no només no va suposar la tragèdia que se presuposava per a les editorials: Grup 62, com ha admés Ramoneda, va finalitzar el curs 2020 en positiu; sinó que des d'aleshores han aparegut valents aventurers que han obert noves llibreries.

2020 i 2021 han estat una odissea, però la narrativa catalana, en un moment de gran efervescència creativa, ha sobreviscut a la pandèmia. També ha sobreviscut (sobretot les llibreries, principal agent perjudicat, al fenomen de l'e-commerce, especialment a través de plataformes mastodòntiques com Amazon).

Xavier Bosch  Sergi Alcàzar  4
Amb més de 36.000 exemplars venuts de La dona de la seva vida, Xavier Bosch és l'escriptor més llegit en català. Foto: Sergi Alcazar

Josep Ramoneda ha destacat que 1 de cada 3 llibres en català venuts corresponen a algun dels segells editorials que conformen el Grup 62. En un pla més general, Ramoneda ha subratllat que el primer semestre del 2021 les vendes de llibre en català han crescut un 4% respecte a l'últim semestre del 2019.

Analitzant més concretament aquest creixement, el president del Grup 62 ha indicat que els títols de ficció han incrementat un 8,3% les vendes i la literatura juvenil un 5%. Contràriament, la no-ficció ha experimentat una lleugera caiguda, fet que Ramoneda ha argumentat explicant que "els llibres sobre el Procés han perdut força". 

"Hem de veure si aquest regal que ens ha fet la pandèmia, que de moment ha tingut una continuació espectacular" es manté o no, ha apuntat Ramoneda. El 2020 el grup va reduir forçadament el número de títols previstos per editar –tot i que amb el pas de l'any va anar recuperant-se-. Enguany el ritme torna a ser l'habitual, i es publicaran 150 títols, 400 si es compten els juvenils i infantils.

Més enllà de les vendes, Ramoneda han mostrat satisfacció per "l'impacte" que han tingut diversos dels títols que han editat, com l'èxit de vendes de l'adaptació de Màrius Serra del Tirant lo blanc (12.000 exemplars venuts, tercera edició ja), o el reconeixement a autors de la casa com el Premi Llibreter 2021 a Francesc Serés per La casa de foc, o el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a Maria Barbal, entre altres. Tot i que si actualment hi ha un escriptor seguit i llegit a Catalunya aquest és Xavier Bosch. La seva última novel·la, La dona de la seva vida, ja ha venut 36.000 exemplars en català; 4.000 més en castellà.   

També per la "projecció del projecte cultural en totes les seves dimensions", ha afegit Ramoneda, amb bones notícies com el recent anunci que Proa tornarà a editar el Premi Sant Jordi d'Òmnium Cultural els propers tres anys.

Les novetats de la tardor

La tardor arribarà carregada de novetats editorials al diferents segells del grup, tant de ficció d'autors catalans com internacionals, assaig i poesia (i juvenils/infantils, que no s'han avançat).

Cinc narradores catalanes coincidiran amb novetat al setembre. Són Carlota Gurt Sola, Montse Barderi (La vida autèntica), Tània Juste (Amor a l'art, Premi Prudenci Bertrana), Roser Caminals (Garbo parla, Premi BBVA Sant Joan de novel·la) i Clara Queraltó (Et diré R, sobre el pas de la joventut a l'edat adulta).

Amb aquest quintet "volem mostrar l'apogeu, la renovació i la vitalitat que viuen les lletres catalanes", ha proclamat Emili Rosales, que tot seguit ha descobnert una de les grans apostes del grup per la recta final de la temporada: Rafel Nadal publicarà el 24 de novembre la seva última novel·la, La baba Montserrat. Quan s'esborren les paraules (Destino), amb que tanca la seva trilogia sobre memòria familiar, al costat de Quan érem feliços i Quan en dèiem xampany.  De la mateixa manera, Columna traduirà i publicarà també el darrer llibre de Fernando Aranburu, Els valciots.

En l'apartat de ficció internacional, destaca el nou títol de l'autora de La noia del tren, Paula Hawkins, A foc lent, un altre thriller de l'escriptora. També el llibre de relats d'Haruki Murakami Primera persona del singular o la darrera novel·la de Jonathan Franzen, Cruïlles.

Rafel Nadal ©Ariadna Arnés
Rafel Nadal publicarà la seva nova novel·la el pròxim mes de novembre. Foto: Ariadna Arnés

Es traduiran, a més, clàssics universals com el quart volum d'El quartet d'Alexandria, de Lawrence Durrel, el darrer de Sodoma i Gomorra de Marcel Proust (traducció de Valèria Gallard), i Els Cants, de Giacomo Leopardi amb traducció de Narcís Comadira

Entre les novetat de la tardor s'hi compta també un nou llibre de poesia d'Enric Casasses, Sol·liloquis de nyigui nyogui. I també diversos assajos, com el Premi Bones Lletres Hilda Agostini (una biogafia d'una mestra republicana que han escrit Celia Cañellas i Rosa Toran), l'obra de Rutger Bergman La humanitat, una història d'esperança, i de Thomas Piketty, Una breu història de la igualtat.

Així mateix, destaca la publicació del dietari de Joaquim Molas El mirall de la vida (1956-2015), o una edició comentada de Solitud, de Caterina Albert (Víctor Català) per diversos autors com Vicenç Pagès, Najat el Hachmi, Dolors Miquel, Toni Sala o Mercè Ibarz.