Una de les obres més icòniques de Salvador Dalí es mostrarà per primera vegada al Teatre Museu Dalí de Figueres, després de 72 anys exposada al Museu de Glasgow. Es tracta d'El Crist, en què es veu al protagonista de la peça en un pla picat, és a dir, vist des de dalt. El famós quadre estarà ubicat en una exposició on dialoga amb una altra peça molt destacada de l’artista, La cistella de pa, convertint aquesta combinació, juntament amb la immersió en el procés de creació de la peça, en una mostra única. L’obra, que Dalí va pintar l’any 1951, s’exposa normalment al Museu de Glasgow i no es podia veure al país des del 1952, quan es va exposar a Madrid i Barcelona. Amb motiu de l’exposició, s’ha publicat el llibre Per què, Dalí? (Javier Sierra, Antonio López i Montse Aguer, Planeta), que aprofundeix en el procés creatiu d’aquesta obra mestra de la pintura contemporània, que serà protagonista de l'exposició temporal des de l'1 de novembre i fins al 30 d'abril.

La casa natal de Dalí també obre les seves portes
L'arribada del Dalí coincideix amb l'obertura de la casa natal del pintor surrealista, que s'obrirà al públic general després de quatre anys d’obres i gairebé 30 des que es van iniciar els tràmits. L’equipament, ara museïtzat, busca oferir una visita “complementària” a la ciutat a través d’un “homenatge” al geni empordanès, i ho fa amb una experiència immersiva que endinsa l’espectador a la figura del pintor i del personatge, de les seves influències i l’impacte de la seva obra. El recorregut, de poc més d’una hora, es farà en grups reduïts de vuit persones i costarà 12 euros, i hi haurà entrada gratuïta per a grups escolars, menors de 18 anys i jubilats. Hologrames, fotografies i mappings són alguns dels elements que vertebren el projecte i, d'altra banda i coincidint amb els actes d'inauguració de l'espai, s'estrenarà un documental dirigit per la directora Alba Cros que resseguirà el procés de conceptualització i producció del projecte.
Les obres de rehabilitació de la casa natal del geni van començar el setembre del 2019 però el procés d’adquisició de la finca, ubicada al carrer Monturiol 20 —coneguda com el carrer dels ‘genis’— va començar molt abans, l'any 1995, quan l’aleshores alcalde, Marià Lorca, va comprar la botiga Tamaris —que havia estat la notaria del pare Dalí— i part de l’entresòl. L'any 2001, amb Joan Armangué al capdavant del consistori, es van adquirir les parts que faltaven de la planta baixa i l'entresòl, tot el primer i el segon pis. Entre el 2005 i el 2006 es va rehabilitar la façana com a pas previ per condicionar l'edifici als futurs usos. Durant aquests gairebé 30 anys, els successius ajuntaments han anat fent passos per aconseguir incorporar l'equipament a la ciutat i convertir-lo en espai visitable. I des de fa pocs dies, ja és una realitat.