"Los reyes del mambo cantan canciones de trap" o com un estudiant de Filosofia que volia ser estrella del trap ha acabat canviant la indústria musical d'un país sencer. "Era un crío, iba en Clio. Ahora miro al horizonte y todo esto es mío".
Fantasia i focs artificials
Això d'ahir de C. Tangana al Palau Sant Jordi van ser focs artificials. Pucho havia de venir a Barcelona a presentar el seu darrer disc, El madrileño, i va acabar protagonitzant un dels millors directes que s'han vist a Barcelona en moooooolt de temps. Un espectacle total amb una idea i concepte perfectament desenvolupats i materialitzats, que el situa en les grans lligues de l'elit mundial. Exagerat? No pas. Ara mateix, si voleu viure dues hores i mitja de fantasia, només heu de pillar entrades per al pròxim concert de l'Antón.
Va ser tot just fa un any, C. Tangana va protagonitzar un dels millors Tiny Desk que es recorden. Pucho va muntar un veritabe sarao a la casa Carvajal de Madrid. Una sobretaula flamenca en què l'acompanyaven amics, socis, aliats, referents i icones com Alizzz, La Húngara, Niño de Elche, Antonio Carmona, Kiko Veneno... El concert d'ahir partia d'aquesta mateixa visió, però elevada a la seva màxima potència, ara transformant el Sant Jordi en un d'aquells clubs de la Nova York dels anys quaranta en què els protagonistes de les novel·les d'Oscar Hijuelos intenten fer-se un lloc com a músics de jazz llatí: un barman, una orquestra, taules repartides per l'ample de l'escenari per fer seure els amics...
Tangana i amics
Sobrat de talent, sobrat d'ambició, sobrat de cançons, sobrat de còmplices... la nit va començar amb 'El milagro' i va acabar amb una versió olímpica del 'Suavemente' d'Elvis Crespo. Entremig, dues hores i dos quarts de pirotècnia musical i escenogràfica. Un a un, C. Tangana va anar decodificant tots els incunables del seu repertori pretèrits i actuals (a més d'una llarga llista de versions que tracen el mapa sonor del madrileny a l'actualitat), del trap a aquesta relectura contemporània del pop espanyol i la música llatina, del 'Yelo' al 'Ateo', del 'Llorando en la limo' al 'Comerte entera'.
I un a un, més enllà de La Húngara i Niño de Elche, artistes d'un nivell superior que Pucho ha sumat a la seva banda habitual, van anar desfilant pel tablao del Sant Jordi convidats de luxe com Rita Payés, Jorge Drexler, Kiko Veneno... Vam trobar a faltar la Nathy Peluso i l'Alizzz, el seu gran aliat de Castelldefels (i, en bona part, responsable del seu èxit). En canvi, i protagonitzant el gran moment de la vetllada, vam poder gaudir de l'aparició dels germans José i David Muñoz. "Vaig fer gran part del disc pensant en Estopa", confessava Tangana, per, tots plegats, passar a donar vida a una versió de 'Tu calorro' que va ser, indubtablemement, el momentàs de la nit. "Dios bendiga el reggaeton, dios bendiga a Daddy".
Tres generacions a la sobretaula del Sant Jordi, història de la rumba i del pop espanyol: Kiko Veneno, Estopa i C Tangana pic.twitter.com/LgpSvP6AzH
— Blai Marsé (@blaimarse) April 23, 2022