La catifa vermella ja comença a desplegar-se per rebre la 39a gala dels Goya a Granada. La cerimònia dels Premis Goya 2025 és una de les que més bombo mediàtic rep durant l'any, i és lògic: es tracta de l'aparador que mostra i aplaudeix les propostes més destacades de l'any que han aconseguit entrar en la llista de pel·lícules nominades. Aquest any, amb les catalanes El 47 i Casa en flames com dues de les joies que poden fer història als guardons, i amb Segundo premio o La infiltrada amb moltes possibilitats d'aconseguir un bon grapat de guardons. La gala estarà presentada per Maribel Verdú i Leonor Watling, que s'estrenen en la primera vegada que dues actrius fan de mestres de cerimònia, i que guiaran les 28 categories que lliuraran estatueta. Però l'enorme atenció que suscita la gran festa del cinema espanyol es complementa amb totes les curiositats, anècdotes i reivindicacions de la història dels Premis Goya.

🔴 Nominats als Premis Goya 2025: totes les nominacions als premis del cinema espanyol
 

🟠 On veure El 47, la pel·lícula més nominada als premis Gaudí i Goya 2025
 

A falta de saber què passarà a la pròxima gala de l'Acadèmia, ja són molts els detalls i moments estel·lars que han fet furor en aquestes 38 edicions passades dels Goya. Des d'una estatueta robada entre bambolines al premi que se li va lliurar el Rei emèrit Joan Carles I, passant per les parelles que han fet oficial les seves relacions en plena cerimònia. També reconciliacions i caigudes en directe, discursos emotius o accions reivindicatives han estat protagonistes recurrents dels premis que van néixer el 1987.

Joan Carles I, guanyador del Goya conegut com a guardó zero

Una de les curiositats més primerenques dels premis de l'Acadèmia, si no la que més, és que el primer premi Goya de la història no el va rebre cap persona relacionada amb el món del cinema: la primera estatueta, coneguda com a guardó zero, se li va atorgar al rei Joan Carles I. És més: l'ara rei emèrit va acudir a la gala acompanyat de la reina Sofia per recollir el premi, que li va lliurar directament el llavors president de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, José María González-Sinde. Aquesta va ser l'única vegada que els reis van ser presents a la festa del cinema espanyol, una absència que només es va trencar quan Felip VI —llavors príncep d'Astúries— va anar a la cerimònia l'any 1999. És un dels moments més recordats dels Goya, ja que Pedro Almodóvar va cantar-li en directe l'aniversari feliç al príncep quan va pujar a recollir un premi per la pel·lícula Todo sobre mi madre.

La reconciliació de Pedro Almodóvar i Carmen Maura als Goya

L'apologia de l'amor i la consolidació de parelles reconegudes del món de l'art sempre és una cosa que suscita afectes i aplaudiments. I és que els premis de l'Acadèmia han estat testimonis d'autèntiques declaracions d'amor. Una d'elles és la dedicatòria que el cantant Leiva li va proferir a la seva llavors parella Macarena García, reconeixent davant de tothom que estaven junts. "Vull compartir aquest premi amb Maca García, la meva companya del camí, t'estimo un munt", va dir el cantant en recollir el premi a millor cançó original el 2018. També entre goyes es va confirmar la relació de Dani Rovira i Clara Lago. Era 2015, i l'actor i humorista presentava la cerimònia, i els realitzadors van captar el petó a la boca que el presentador li va donar a la seva parella. Fins i tot quan Penélope Cruz i Javier Bardem encara no havien reconegut que estaven junts, lafeina darrere de càmeres també va aconseguir captar-los junts, malgrat que ells es van entossudir a estar el menys junts possible per evitar sospites.

Però no totes les declaracions amoroses han estat entre membres d'una parella. Pedro Almodóvar va voler reconciliar-se amb Carmen Maura damunt l'escenari dels Goya. Ambdós s'havien distanciat després del rodatge de Mujeres al borde de un ataque de nervios i el director d'Hable con ella va intentar fer les paus regalant-li un tros del mur de Berlín a l'actriu. "Si un mur tan espantós i irracional com el de Berlín ha caigut, aquest que ens separa a tu i a mi pot també caure d'un moment a un altre", va dir. També serà recordat el preciós discurs entre llàgrimes que un jove Miguel Herrán li va dedicar a Daniel Guzmán, el director de la pel·lícula que el va fer guanyar el Goya a millor actor revelació. "M'has donat una vida, Daniel," va etzibar davant de tot el públic.

Caigudes, errors i reivindicacions a la gala dels Goya

Segurament els errors sempre es recorden més que els encerts, i és que la gala dels Premis Goya ha estat testimoni d'un munt de ficades de pota, com el que va protagonitzar Adriana Ugarte el 2013, quan es va equivocar en donar el premi a la millor cançó original, havent de rectificar al cap de pocs minuts. També Natalia Molina va patir un moment vergonyós quan va creure, en l'edició casolana de la pandèmia, que el Goya anava per a ella abans que s'anunciés el nom definitivament. La confusió es va produir perquè l'actriu es va anticipar en escoltar "Nat", esclatant en alegria i emoció, encara que en realitat el premi era per a Nathalie Poza. La passió de Javier Gutiérrez va fer que ensopegués i li caigués el guardó a terra mentre es retirava de l'escenari, fent que l'estatueta perdés el cap. I Elena Anaya també va firmar un moment apoteòsic quan va relliscar i va quedar estirada al terra.

Un dels moments més reivindicatius va ser el 2003, quan tots els convidats van lluir adhesius amb el lema del "No a la guerra" a la solapa dels seus vestits per rebutjar la participació d'Espanya en la invasió de l'Iraq, i fins i tot el president de l'Acadèmia, José Luis Borau, va mostrar les seves mans blanques en directe. Tampoc no va passar desapercebut el discurs que Candela Peña va donar quan va recollir el Goya a millor actriu per la pel·lícula Una pistola en cada mano, en el que va aprofitar per carregar contra els pocs recursos de la sanitat i l'educació públiques, així com la crisi de l'habitatge o la falta de feina en la indústria cinematogràfica. O també l'any 2024, quan tant l'Acadèmia com diferents actrius van alçar la veu en contra dels abusos sexual en la indústria arran de les denúncies contra el cineasta Carlos Vermut. I gairebé es produeix un delicte en la nit de l'Acadèmia quan Albert Solé, director del documental Bucarest, la memoria perdida, va deixar la seva estatueta a l'armari del guarda-roba durant la festa posterior i li van robar. No obstant això, la coneguda escultura va ser tornada 24 hores després.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!