Dana, barista, espóiler, sérum o teletrabajar, són algunes de les noves incorporacions Diccionario de la Lengua Española (DLE) que s'han donat a conèixer aquest dimarts. També s'hi afegeixen formes complexes com centro de salud, unidad móvil, zona de confort, voto de castigo o zona cero. Així ho ha anunciat el director de la RAE i president de l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola (ASALE), Santiago Muñoz Machado, i la responsable de l'Institut de Lexicografia, Elena Zamora.
Segons ha explicat Muñoz, aquesta és l'última actualització de la vint-i-tresena edició del diccionari, que actualment consta de més de 94.000 entrades i 200.000 accepcions. La pròxima edició, la vint-i-quatrena, es presentarà previsiblement a la tardor del 2026. "A partir del 2026 obrirem les costures del diccionari, les entrades es poden multiplicar i incorporar lèxic que no ha figurat mai, potser s'arribarà al doble de les que tenim ara", ha avançat el director de la RAE.
Més de 4.074 modificacions
Aquesta darrera actualització inclou més de 4.074 modificacions, tant esmenes com addicions, incloses a la seva edició digital. Les temàtiques que aporten més novetats a la nova actualització del diccionari són la ciència, el medi ambient, la tecnologia, la gastronomia, la música i l'esport. Algunes de les noves incorporació feia temps que s'estudiaven. Per exemple, en el cas de dana, les discussions van començar fa dos anys, però no s'ha incorporat fins ara i ho fa en minúscula, tot i ser en origen un acrònim, una evolució similar a la que van tenir altres termes com covid o sida.
Destaquen altres incorporacions que també fa temps que viuen en el vocabulari quotidià com teletrabajo o temporada, en referència a un conjunt de capítols d'una sèrie. Recapitalizar, chiringuito financiero, lobista, musealizar i musealización o dramaturgista, són altres novetats d'aquesta edició que a més estrena nova imatge en la seva versió en línia per fer la consulta "més intuïtiva" per als milions de persones que l'usen a tot el món. Sobre l'ús d'anglicismes, Muñoz ha assegurat que la RAE no té por d'incorporar-los. "L'espanyol sempre ha estat una llengua mestissa", ha exposat.
Quines incorporacions va haver-hi l'any 2023?
L'any passat algunes de les novetats més notables de la tradicional actualització de termes de la RAE eran machirulo, big data, cookie, no binario, sinhogarismo, VAR o perreo. A més, també es van incorporar altres termes com chudachunda o oscarizar. L'any 2023 es van recollir més actualitzacions, fins a un total de 4.381.