Una de les vares per mesurar la rellevància i impacte, que no d'aportació transcendental, d'una figura en la societat actual és si la seva vida ha tingut prou interès per a convertir-se en pel·lícula o sèrie. Prenent per bona aquesta molt discutible taula de reconeixement, un dels noms que passaran a engrandir aquesta nòmina de subjectes esdevinguts personatges és Karl Lagerfeld, indiscutiblement un dels dissenyadors de moda més influents del segle XX, epicentre de Becoming Karl Lagerfeld, nova producció Disney+ que s'estrena aquest divendres 7 de juny amb l'actor català Daniel Brülh (Barcelona, 1978) donant vida al 'kaiser' de les passarel·les. 

Un misteri fascinant

Com amb gairebé totes les figures que assoleixen una gran notorietat, la de Karl Lagerfeld va ser una vida solitària envoltada de multituds, polièdrica i plena d'arestes. Una figura amb tantes biografies contraposades com persones el van conèixer. Totes certes. Totes falses. Totes complementàries. Així ho confirma el mateix Brühl, que després d'enfundar-se els icònics guants de pell negra que el dissenyador va lluir durant tota la seva vida, explica que la transmutació li ha resultat un "desafiament", amb què no ha volgut caure en la caricatura. "És un misteri i això fascina. Hi ha tantes contradiccions sobre la seva vida, tants contrastos; això és sempre un regal per a un actor”. Històries de vegades més fruit de la megalomania que de la més severa i estricta realitat, que el mateix Lagerfeld va alimentar al llarg de la seva vida. "A mi em va passar també al principi de la meva carrera. Hi ha gent que pinta la seva pròpia vida en colors més intensos i exòtics, quan la realitat és una mica grisa i avorrida. Jo trobo això molt entranyable".

Hi ha tantes contradiccions sobre la seva vida, tants contrastos; això és sempre un regal per a un actor

Per a Brühl, actor català-alemany que vam descobrir amb la magnífica Good Bye, Lenin! i que després, sempre en perfecte equilibri entre el cinema indie i la facturació de blockbusters, amb un peu a Alemanya, un altre a Hollywood i escapades a Barcelona, ha traçat una carrera gairebé sempre per sobre del notable, amb papers a pel·lícules com Salvador (Puig Antich), L'ultimàtum de Bourne, Maleïts malparits, Rush, Captain America: Civil War o Res de nou a l'oest,  la sèrie ens descobreix un home sobre el qual es multipliquen les versions contraposades sobre la seva personalitat; amb una relació d'amor-odi amb Yves Saint-Laurent. "Aquesta dinàmica Mozart-Salieri que va viure amb Yves Saint Laurent em fascina i m'interessa molt. El respecte i la gelosia, l'enveja i l'amistat...". Lagerfeld porta una vida sota els focus, però alhora molt solitària, amb una gran història d'amor amb Jacques de Bascher, "fonamental en aquesta sèrie i amb la qual estic molt content perquè hem aconseguit un moment de molta veritat”, que mostra un personatge “més fràgil, més vulnerable, més humà” i amb la necessitat de ser estimat.

brühl lagerfeld
Daniel Brülh dóna vida al dissenyador de moda Karl Lagerfel en la nova sèrie de Disney +

Un trencaclosques de 10.000 peces

Brühl recorda que va conèixer breument Karl Lagerfeld en una sessió de fotos fa 20 anys. "Va ser molt amable; graciós, però distant. Era com un trencaclosques, no de mil peces, de deu mil i això és el que m'emociona, m'excita. Tenia un punt d'arrogància, era contundent; educat, molt intel·ligent, molt culte", comenta el protagonista de Salvador (Puig Antich). Un Brühl que a la sèrie ha fet gala de la seva capacitat per als idiomes parlant alemany, anglès, francès i italià. "Per a mi era fonamental interpretar-lo en francès, si m'haguessin dit que l'idioma principal seria l'anglès o l'alemany hauria dit que no. París representa la cultura que ell estimava, era casa seva. Gairebé sentia més en francès que en alemany", explica l'actor.

Era com un trencaclosques, no de mil peces, de deu mil i això és el que m'emociona, m'excita

Lluny de veure'l com un món frívol i intranscendent, per a l'actor barceloní la moda és una cosa "molt seriosa, un treball duríssim que requereix disciplina i molt esforç", un sector en què hi ha molta pressió. "Quan em van oferir el personatge vaig entrar en xoc'", però el fet que es relatés la primera etapa de Lagerfeld com a dissenyador "em va atrapar", explica. "Volia descobrir qui era abans de ser famós", un procés que ha requerit una preparació llarga i complexa, amb molta lectura d'articles i biografies i converses amb alguns amics del dissenyador. Afirma que no ha trobat ningú que en parlés malament, encara que va tenir aspectes foscos a la seva vida. Un Brühl que ha presentat la sèrie lluint una sahariana i pantalons beix, amb còmodes sabates del mateix to. Assegura que sempre li ha interessat el món de la moda, però revela amb certa timidesa que "si em veiessis en les primeres catifes vermelles... Aleshores hauria necessitat algú com Lagerfeld".