Reconegut per la seva faceta com a director de cine i també per la d'escriptor, David Trueba (Madrid, 1969) debuta avui com a dramaturg amb l'estrena de Los guapos, espectacle que es podrà veure al Teatre de Salt en el marc del festival Temporada Alta. Posteriorment, l'obra aterrarà a la Sala Beckett de Barcelona entre el 13 de desembre i el 12 de gener.

Protagonitzat per Anna Alarcón y Vito Sanz, l'espectacle tracta sobre el retrobament de dues persones que van créixer al mateix barri marginal i porta a reflexionar sobre les circumstàncies de la vida i els canvis que comporta triar un camí o un altre. Per a Trueba, les fronteres entre "guanyadors i perdedors" són més difuses del que sembla i sempre cal fer un esforç per entendre l'altre. "El judici està bé per als jutges, la humanitat ha de tenir comprensió", afirma.

Els raros són els guapos

"No saben que els guapos són els raros, que ho sap tothom però no ho diu ningú, tampoc no s'agraden i tenen complexos per ser diferents. I no saben que els guapos desafinen, no tenen swing i no ballen bé, també es preocupen i tenen psicòlegs i no passa res", cantaven Manel a Els guapos són els raros, un dels temes més populars del seu àlbum de debut, Els millors professors europeus. David Trueba, cineasta aclamat per films com La buena vida (1996), Soldados de Salamina (2003), Vivir es fácil con los ojos cerrados (2013) o Saben aquell (2023), a més d'escriptor amb una bibliografia on trobem novel·les com Abierto toda la noche (Anagrama, 1995), Cuatro amigos (Anagrama, 1999), Saber perder (Anagrama, 2008), Tierra de campos (Anagrama, 2017) o Queridos niños; viu la seva primera experiència com a dramaturg amb Los guapos. El títol de l'espectacle, com la cançó de Guillem Gisbert, fa referència a que el destí dels guapos és sempre "dur" i només es pot anar a pitjor: "Són persones molt desitjades que perden recursos amb el pas del temps, perquè des de joves sempre se'ls hi han obert les portes fàcilment". En aquest sentit, afegeix que els guapos estan acostumats al fet que tot "els vingui", i que quan això es perd, la vida costa més. És el que li succeeix a la Nuria, una de les protagonistes de l'obra. L'altre és el seu amic de joventut Pablo. 

Els guapos són persones molt desitjades que perden recursos amb el pas del temps, perquè des de joves sempre se'ls hi han obert les portes fàcilment

Los guapos és la història del retrobament de la Nuria i en Pablo, que van créixer al mateix barri obrer i marginal. Tot i això, les seves vides han anat per camins diferents. En Pablo és un advocat especialitzat en causes solidàries i fa temps que no trepitja els carrers de la barriada on es va criar. La Nuria, en canvi, s'ha quedat aturada en el temps, sense gaires opcions ni oportunitats. Després d'anys sense saber l'un de l'altre, la Nuria contacta amb el seu antic amic perquè l'ajudi en un assumpte legal. Aquest acostament els obligarà a enfrontar-se amb les mateixes vides i a revisar el passat en comú. Trueba sosté que l'obra s'endinsa en la dualitat entre l'èxit i fracàs. Per al director, la societat s'ha imposat la idea que "si no ets el millor, ets un fracassat". La conseqüència d'aquestes dinàmiques vitals és "una sensació de competitivitat on uns intenten enfonsar als altres". 

David Trueba amb Anna Alarcón, protagonista del seu debut com a dramaturg, Los guapos / Foto: Eli Don / ACN

Acostumat al llenguatge cinematogràfic, Trueba reconeix que tot i que mai s'havia endinsat en el teatre, sempre havia tingut relació amb els agents que el conformen. Van ser aquests els que el van advertir que s'avorriria molt als assajos. Afirma, però, que no li ha passat. "Com que vas rodant cada dia, em va semblar que hi havia alguna cosa, en lloc de rodar cada dia, avances un fragment de l'obra final", indica. Pel que fa a l'estil, Trueba va tenir clar des de l'instant que es va proposar aquesta aventura teatral, que volia materialitzar una proposta clàssica sense projeccions, interrupcions ni elements performatius. "Text, actors i escenari". Sempre defugint el protagonisme, diu que volia debutar en el teatre amb "humilitat perquè és un lloc on no havia estat abans". I si bé, de moment, no té cap més projecte en aquest àmbit, sí que reconeix que li agradaria repetir l'experiència quan arribi el moment. I no, ara per ara tampoc pensa a dur Los guapos a la pantalla gran.