La tardor de 2012 naixia, sota l'empenta de l'editor Aniol Rafel, Edicions del Periscopi, segell que va iniciar la que podríem anomenar com l'era daurada de les editorials independents catalanes; generació a què també hauríem de destacar la feina de cases com Alrevés Editorial/Crims.cat, L'Altra Editorial, LaBreu Edicions, L’Avenç, Llibres del Delicte, Edicions Saldonar, Editorial Meteora, El Gall, Editorial Gregal o Raig Verd Editorial. El propòsit fundacional d'Edicions del Periscopi era el de ser plataforma de difusió en català de noves veus narratives, tant internacionals, com locals.
El propòsit fundacional d'Edicions del Periscopi era el de ser plataforma de difusió en català de noves veus narratives, tant internacionals, com locals
No és estrany, doncs, que la seva primera referència fos Terra de caimans, de la nord-americana Karen Russell, finalista del Pulitzer del 2012. La segona, Cada color d'un riu, del català Manel de la Rosa. Des d'aleshores el seu catàleg ha sumat autors tan rellevants com David Foster Wallace, David Vann, Sally Rooney, Glòria de Castro, Patrick Radden Keefe, Colson Whitehead, Marta Orriols, Borja Bagunyà, Nickolas Butler o Wajdi Mouawad, entre molts altres. Així, al llarg d’aquesta dècada, un 70% de la producció han estat traduccions i la resta obra d’autors catalans. Nom fonamental, ja, del cosmos editorial nostrat, en aquests 10 anys les seves referències han rebut sis Premis Llibreter. Més encara, els últims tres anys Edicions del Periscopi ha ocupat la segona posició en vendes en llibreries de llibres en català. “Publiquem allò que ens sembla interessant pel catàleg”, ha explicat Rafel en un acte celebrat aquest matí al CCCB de Barcelona amb motiu del seu desè aniversari.
Periscopi celebra una dècada de vida amb la col·lecció 10 anys / 100 llibres
Una dècada després del seu naixement, el catàleg de Periscopi ja suma 100 títols. Efemèride, la dècada i el centenari, que l'editorial barcelonina celebrarà amb Edicions del Periscopi 10 anys / 100 llibres, una col·lecció “limitada” de les deu obres que han considerat que representen l’ànima d'aquest primer decenni. Els deu volums es publicaran des d’aquest gener fins a mitjans d’octubre amb la publicació de 1.000 exemplars per a cada títol. Les primeres obres que es publicaran són Ànima de Wajdi Mouawad i Un cor massa gran d’Eider Rodríguez. Els darrers títols seran La confessió de la lleona de Mia Couto i La campana de vidre de Sylvia Plath. Títols a què al llarg dels mesos sumaran altres imprescindibles del seu mostrari com Memòria del buit de Marcello Fois, L’aigua és això de David Foster Wallace o Gegants de gel de Joan Bensiu.
El criteri no és que siguin els 10 millors llibres o els més venuts, sinó que ens havia de representar a nosaltres
“El criteri no és que siguin els 10 millors llibres o els més venuts, sinó que ens havia de representar a nosaltres. Són la posada en comú de les persones que treballem a l’editorial”, ha comentat l’editora Marta Rubirola. De tots els títols se n’ha fet una nova edició, amb una nova revisió lingüística i amb un epíleg de cada persona de Periscopi explicant per què s’ha escollit aquell volum. Un dels llibres conté un text del desaparegut Vicenç Pagès Jordà.