La Conselleria de Cultura de la Xunta de Galícia ha demanat si el Museu Frederic Marès té escultures robades de Galícia, després d'una informació publicada a La Voz de Galicia en la qual un historiador donava per acreditat que les peces van ser sostretes de la portada occidental del Monestir de San Lorenzo de Carboeiro (Pontevedra) a finals dels anys cinquanta — en un context de robatoris i destrosses al monestir. L'objectiu de la petició feta aquest dimarts a l'Ajuntament de Barcelona és aclarir el seu "possible origen il·legítim".

Una exposició a Lleida sobre l'espoli de Sixena aixeca polseguera a l'Aragó

Les peces en qüestió són un crist entronitzat i un relleu medieval amb símbols dels evangelistes sant Joan i sant Lluc, que formaven part del timpà de l'església del monestir romànic benedictí gallec (amb una data al voltant de l'any 1200 i de granit). L'article, signat per l'historiador de l'art Francisco Pardo Vilar, argumenta que les escultures van ser sostretes il·legalment i que l'any 1980 el museu barceloní les va comprar a Ericka Birk — vídua de Fernando Birk, un empresari i col·leccionista alemany. L'apoderat del Servei de Defensa del Patrimoni Artístic a Pontevedra, José Filgueira Valverde, ja va denunciar la situació l'any 1957.

Un informe tècnic

El director del Museu Frederic Marès, Salvador Garcia, ha explicat que l'equipament treballa en un informe tècnic per recopilar la informació disponible i aclarir-ne l'origen. Un informe que estarà llest "en uns dies", segons ha afegit el mateix director. Així, els responsables del museu oferiran la "màxima col·laboració" a la Xunta perquè es conegui la procedència exacta de les peces — tot iniciant els estudis pertinents i la recollida del màxim d'informació. Garcia ha remarcat que es tracta d'un correu en el qual la Conselleria de Cultura gallega demana informació i estudiar les opcions que s'obren, però que no es tracta pas d'un requeriment.

Just quan l'Institut de Cultura de Barcelona va tenir coneixement del cas, va començar a estudiar tota la informació disponible sobre les escultures i investigar-ne l'origen. A partir d'aquí, serà l'ajuntament qui prengui una "decisió tècnica i jurídica valorant les opcions que s'obririen". "Des del punt de vista documental és el que hem de valorar. S'han d'estudiar els fonaments jurídics per part de l'Ajuntament de Barcelona", ha precisat Garcia en una atenció als mitjans.

Les escultures suposadament robades, al Museu Frederic Marès / ACN