Des de fa setmanes ja està disponible La Xarxa+, una nova plataforma de streaming gratuïta, de proximitat i en català que permet accedir a la programació en directe de més de 30 canals locals i recuperar-ne els continguts fins set dies després, gaudir de retransmissions en directe i disposar d’un gran catàleg de continguts sota demanda. Dins aquesta àmplia oferta, el pòdcast hi té un paper destacat. 

El podcasting és un producte que no para de créixer al nostre país. Segons l’Associació Catalana de Ràdio (ACR) i l’Informe del sector de la ràdio a Catalunya 2007-2021 fet amb dades d’EGM, durant els últims quatre anys d’aquest període el consum de pòdcasts ha crescut un 169% a casa nostra

Per això, La Xarxa+ aposta decididament per l’àudio i ho fa amb pòdcasts majoritàriament produïts per les ràdios locals que formen part de la plataforma, de proximitat i qualitat. En aquests moments, ja hi ha disponibles més 250 capítols que se centren en vuit temàtiques diferents: Història, Música, Quin món volem?, Territori, Manga i Sèries, Llengua, Radioteatre i Ràdio. A l'espai pòdcast, molts dels projectes són programes setmanals ben establerts a mitjans territorials.  Avui et portem diverses recomanacions per a tots els gustos! 

HERO PODCASTS 04
 
Els pòdcasts més socials

'A les portes de Troia', de Ràdio Castellar

Ets amant de la història? Doncs aquest pòdcast és per a tu, perquè és un espai que tracta sobre la història en majúscules. Presentat per Sergio Rodríguez Salces i Alberto Reche Ontillera, s’expliquen i es debaten els moments més rellevants.

'Col·lectius en Xarxa', de Ràdio Premià de Mar

Mostra les diverses realitats dels col·lectius LGTBI, ja que les etiquetes no són la manera més correcta de referir-se a qualsevol persona que mostri lliurement la seva condició sexual. A cada capítol, es presenten notícies relacionades amb aquests col·lectius i s'entrevisten protagonistes que contribueixen a construir el seu espai comú i propi dia a dia.

'Valors a l'alça', de Mataró Ràdio 

Ofereix un espai per a la reflexió i el debat sobre els valors humans, prenent en compte l'actualitat i el món que ens envolta des d'una perspectiva basada en els valors. En lloc de simplement descriure els esdeveniments, l'objectiu principal és entendre per què les coses passen a través d'una reflexió ètica i humana.

‘Pica Lletres Ràdio', d’una trentena de ràdios locals

És el podcast del concurs lingüístic radiofònic entre 40 centres de 2n d'ESO d’arreu de Catalunya que competeixen lletrejant paraules en català i resoldre jocs lingüístics enginyosos.  

Per als amants de la música i les sèries

'Jazz Club', de Ràdio Municipal de Terrassa

Aquest pòdcast ofereix una actualització sobre el món del jazz i proporciona una plataforma per a totes les persones implicades en el sector. El seu objectiu és fer que el jazz sigui més accessible per a tots els públics, i per aconseguir-ho, dóna veu a músics, directors de festivals, associacions, fotògrafs, crítics musicals i clubs de jazz.

'Moments d'òpera', d'Olesa Ràdio

Aquest espai de pòdcast ofereix una exploració a l'essència del cant líric de forma clara i comprensible per a tothom. A través d'aquesta producció, es demostra com l'òpera, malgrat tenir més de 400 anys d'història, continua emocionant milers de persones. Un espectacle que captiva públics de totes les edats i orígens.

'Ruta 66', de Ràdio Vilafant

'Ruta 66' és l'espai ideal per als amants de la música americana. En aquest pòdcast, es tracten temes relacionats amb la música rock, el country, el folk, el blues i el rock-and-roll, així com altres estils menys coneguts com el rockabilly, el bluegrass o el hard rock.

'Sons a cau d'orella', de Ràdio L'Escala

En aquest pòdcast, l'havanera i el cant de taverna prenen el protagonisme. Joan Brugués, expert en aquests gèneres musicals, convida els oients a fer un viatge musical i didàctic per aquesta música tradicional. A més, el programa compta amb la col·laboració d'experts que ajuden a comprendre l'origen i la tradició d'aquestes melodies.

'Això va en sèrie', d'UA1 Lleida Ràdio

Un pòdcast on s'analitzen i es repassen algunes de les sèries de televisió més exitoses, agrupades per temàtiques, com ara les policíaques, les comèdies o la ciència-ficció.

'Espai Z'

S’explica tot allò relacionat amb els personatges icònics del manga de Go Nagai, Yoshito Usui o Akira Toriyama. 

De la terra

'Sendes', de Ràdio Martorell

Aquest pòdcast es fonamenta en tres conceptes: excursionisme, senderisme i viatges. Hi trobareu propostes i rutes per poder fer una escapada, ja sigui a espais naturals, museus, pobles amb encant o indrets peculiars.

‘Som Terra', d'EMUN FM

Dedicat al món del sector primar, busca oferir una visió completa i sense estereotips del mateix. L'objectiu és aprofundir en els projectes agrícoles d'emprenedoria, cobrint fires de tot el país, així com destacant aspectes com l'enologia, el turisme rural, la tradició i la gastronomia.

‘Històries de Barcelona'

Sabies, per exemple, que Barcelona va tenir un zoo humà? Aquestes i moltes històries sorprenents més, en aquest pòdcast sobre la ciutat.

Pòdcasts multimèdia

'Comtes'

Explora el procés històric dels primers comtes catalans en la seva lluita per aconseguir la independència de l'imperi carolingi durant els segles IX i X.

'Patrimonis'

Un programa que ens convida a fer un viatge de nord a sud per descobrir els diferents elements que defineixen la identitat i la cultura del nostre país. A través de temes com la bellesa, la vida quotidiana, la identitat, la llibertat, els rituals, la creativitat, el silenci, la paraula, el treball o el paisatge, coneixerem els diferents patrimonis que conformen l'essència de la nostra terra i que ens ajuden a entendre millor el nostre territori i la seva gent.

'El violoncel desconegut'

On el violoncel·lista Marc Renau i la pianista Marta Augé busquen recuperar la música de compositors catalans que van ser silenciats durant el règim franquista.

'Espai Públic 2030'

Acosta l'Agenda 2030 al nostre dia a dia, amb una visió propera i local. El seu contingut està dedicat als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al 2030. Es pot aconseguir l'eradicació de la pobresa a tot el món i posar fi a la fam? Es poden promoure l'ocupació plena i el treball decent per a tothom? De quina manera podem garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat? Aquest podcast reflexiona sobre aquestes preguntes i moltes altres, amb l'objectiu d'abordar temes rellevants com el canvi climàtic i oferir idees per a un futur més sostenible.

PÒDCAST JAZZ CLUB
 

La Xarxa+, una plataforma que no para de créixer

La nova plataforma de l'audiovisual local, La Xarxa+ (laxarxames.cat), ha distribuït més de 12.000 hores de continguts originals de proximitat des de la seva estrena el 14 de febrer. A més, ja ha estat reconeguda amb el premi Innovació dels Premis Ràdio Associació, atès que, segons el jurat, "és una plataforma de continguts en català gratuïta que posiciona l'audiovisual local en l'ecosistema digital d'acord amb els nous hàbits de consum, amb una oferta que permet accedir a la programació en directe de més de 30 canals locals i a continguts temàtics diversos".

La Xarxa+ inclou les emissions en directe de 30 canals de televisió local, continguts de vídeo del catàleg i pòdcasts a la carta. Actualment, el catàleg compta amb més de 2.500 vídeos i 250 pòdcasts i és el pas que han fet les televisions i ràdios locals de Catalunya per adaptar-se als nous models de distribució homologables a la indústria audiovisual global, mitjançant una plataforma OTT (over-the-top). Així mateix, La Xarxa+ ha estat reconeguda amb un ajut de 625.000 euros dels fons Next Generation UE per a la creació d'ecosistemes digitals en el sector audiovisual, gràcies a la solidesa del seu projecte.

Com accedir a La Xarxa+?

Donar-se d'alta és així de fàcil i ràpid. Entra a laxarxames.cat i omple la pàgina de registre amb les teves dades. Podràs escollir la teva televisió de referència i altres canals i continguts que més t'interessen amb la finalitat de personalitzar la teva experiència a través de smart TV o dispositius mòbils. És un procés que no triga més d'un minut i que et permet accedir a molts més continguts i gratuïtament i que es va ajustant progressivament a les preferències de l’usuari a mesura que creix el seu consum de continguts a La Xarxa+.