Quan més s’exposa un, més vulnerable és. Ets més fràgil, però l’empatia i la proximitat adquireixen un altre nivell. La informació és poder i quan es coneixen detalls clau d’un dels esportistes més emblemàtics de les últimes dècades es poden arribar a entendre els perquès de moltes incògnites. El periodista nord-americà Christopher Clarey ens explica la història de Roger Federer després d’haver-lo seguit tota la seva carrera professional per tot el món i entrevistar-lo infinitat de vegades en llocs privilegiats. El suís més famós per excel·lència, al descobert a Master (GeoPlaneta, 2021).
Encara que no coneguis el rànquing de l’ATP, passis completament dels Grand Slams i, en definitiva, no t’agradi el tenis, el seu nom no passa desapercebut. Durant tots aquests anys s’ha guanyat, amb escreix, figurar a l’Olimp dels millors esportistes de tots els temps. Michael Jordan, Tiger Woods, Pelé i Muhammad Ali, entre molts altres, li guardaven una cadira i l’helvètic no va trigar a marcar el seu nom amb lletres d’or. Federer encara comparteix el rècord del tenista (masculí) amb més Grand Slams de la història (20), juntament amb Rafa Nadal i Novak Djokovic, i als seus 40 anys no vol posar fi a aquest somni.
50% elegant, 50% irreverent
Quan es retirarà? Ha estat una pregunta recurrent en els últims anys, però ell s’ha encarregat de continuar gaudint i regalant somriures. I mentre això segueixi així, i les lesions el respectin, no el donen per acabat. Associat a l’elegància pel seu estil de joc i amb la cara de no haver trencat mai un plat, molts se sorprendrien dels seus inicis. Amb un caràcter irreverent, les escenes de plorar sobre la pista per impotència o per no haver estat al nivell no eren excepcions de només un dia. Per talent no era; tanmateix, quan no guanyava, la seva raqueta tremolava per no acabar trencada. Al final, va entendre com havia de ser per encarar millor el camí.
La rivalitat entre Federer, Nadal i Djokovic - el Big Three - ha protagonitzat els capítols més emocionants del tenis
De la mateixa manera que Nadal, el suís va combinar el futbol i el tenis durant anys fins que va haver de decidir-se per un. Va deixar la seva Basilea natal per mudar-se a Écublens. Aquesta va ser la seva primera adversitat, sense l’ajuda dels pares, ni d’un mateix idioma (coneixia tres paraules en francès). Va continuar formant-se com a persona, estudiant i com a tenista, però amb més insistència per la raqueta i deixant els estudis als 16 anys. Era un dels júniors més prometedors del circuit i va acabar confirmant els millors presagis. Sense deixar el tenis de costat, va conèixer a la seva actual dona, Mirka Vavrinec, en els Jocs Olímpics del 2000, celebrats a Sydney. El cercle més proper de Roger li va recomanar que no sortís amb la Mirka, tres anys més gran, però aquell consell li va entrar per una orella i li va sortir per l’altre.
Cada vegada sumava més títols i anava destronant a referències del moment com Pete Sampras, Andre Agassi, Marat Safin, Andy Roddick i Lleyton Hewitt i va avançar amb passes de gegant cap al número 1 del rànquing. Una vegada ja en el cim no va voler baixar… fins que van sorgir figures com la de Nadal, primer, i Djokovic, després. La rivalitat entre els tres, catalogada com el Big Three, amb la irrupció d’Andy Murray també, ha protagonitzat els capítols més emocionants del tenis. Amb Rafa hi ha una gran amistat d’aquelles que romanen en el temps, mentre que amb Nole la relació s’ha quedat en companys de professió. El serbi, que està en boca de tothom aquests dies per la seva no vacunació i amb la intenció de participar en l’Open d’Austràlia, ha estat, clarament, la seva bèstia negra.
Federer sempre ha estat el preferit del públic i no és casualitat. La seva manera de ser i la seva actitud l’han portat a ser un exemple i això, a les marques publicitàries, els encanta. Va ser l’esportista millor pagat del 2020, per davant de Leo Messi, LeBron James i Cristiano Ronaldo - segons Forbes - i es calcula que la seva fortuna ascendeix els 400 milions d’euros. Preocupat i compromès amb tot el que rodeja el tenis, va decidir emprendre creant la Copa Laver, un torneig que enfronta Europa contra la resta del món. Més enllà de l’esport, la implicació per projectes socials no passen per alt en la vida de Federer i la filantropia ocupa un lloc cada vegada més ampli en la seva agenda. Les influències, els reptes, les rivalitats i les anècdotes més curioses de Roger Federer en un mateix lloc. No és només un simple llibre de tenis: és un relat de la vida.