Us proposem un recull de grans sèries documentals sobre crims que posen els pèls de punta:
'Jeffrey Epstein: Asquerosamente rico'
Si bé la sèrie no és especialment brillant des del punt de narratiu, fa una funció essencial: posar llum sobre el cas d’aquest multimilionari que durant molts anys va abusar de menors i va teixir una xarxa de pederàstia amb total impunitat gràcies a les seves influències. Ara que s’ha detingut la còmplice d’Epstein, fa tota la pinta que algunes incògnites que la sèrie no aclareix, com la llista de contactes que van encobrir el pederasta, encara es poden resoldre. El testimoni de les víctimes és esfereïdor. A Netflix.
'El asesino sin rostro'
Adaptació del llibre homònim, editat per RBA, sobre la investigació de la periodista Michelle McNamara, que va permetre identificar un violador i assassí en sèrie que va actuar entre els anys 70 i 80 a Califòrnia. El documental dona veu a les víctimes i és tant un homenatge a la periodista, morta el 2016, com una extraordinària reconstrucció del cas. També és una denúncia de la impunitat que explica fins a quin punt el sistema punxa quan ha de protegir-nos de monstres com aquests. A HBO.
'A los gatos, ni tocarlos: un asesino en internet'
Un dels true crime més sorprenents que hi ha a les plataformes: la història de com uns amants dels gats, en l’intent de denunciar un maltractament animal a les xarxes, van acabar descobrint la identitat d’un assassí en sèrie. Comença com un retrat molt pintoresc dels seus protagonistes, però a mesura que es va centrant en l’assassí es torna cada vegada més terrorífic i pertorbador. De fet, la imatge del psicòpata es fica al subconscient per no sortir-ne mai més. A Netflix.
'The confession killer'
La història de Henry Lee Lucas, un dels assassins en sèrie més sagnants de la història moderna d’Amèrica, que va acabar confessant centenars de crims. El protagonista ja va inspirar una obra de ficció, Henry, retrato de un asesino, que demana una reivindicació. La sèrie documental ressegueix les accions de Lee Lucas, però també és un retrat inclement de la societat que permet que hi hagi éssers com aquest. I sobretot, és una crítica sense miraments al poder judicial. A Netflix.
'Evil Genius: un golpe maestro'
El 2003, un repartidor de pizzes de Pennsilvània va anar a atracar un banc portant un collar bomba. Aquest estrany cas va portar les autoritats a destapar una conspiració criminal que no parava d’aportar dades desarmants. És una sèrie un pèl tramposa perquè amaga informació, però acabes absolutament abduït pels seus girs de guió i el retrat que fa dels seus protagonistes. Només dir que la dolenta de la història és capaç de fer-te perdre la son. A Netflix.
'The keepers'
Una sèrie que posa el focus en el cas sense resoldre d’una monja assassinada a Baltimore el 1969. Les investigacions demostren que va ser un cas d’encobriment, perquè el principal sospitós pertanyia a la mateixa congregació. Narrat amb sobrietat i molta atenció al detall, denuncia l’hermetisme de les comunitats religioses i fins a quin punt s’hi permeten atrocitats com aquestes. També aprofita per carregar contra la permissivitat de les autoritats quan es tracta de destapar vergonyes de l’Església. A Netflix.
'Misterios sin resolver'
Posada al dia de la mítica sèrie que durant 15 anys va presentar l’actor Robert Stack. Cada episodi se centra en casos de desaparicions sense resoldre, amb la voluntat que els espectadors aportin noves pistes. No tots els episodis funcionen igual, perquè hi ha històries on el suposat misteri sembla més forçat pels muntadors i guionistes que no pels fets, però en té un de senzillament extraordinari: el que es titula La casa del terror. La història que explica et deixa bocabadat (i molt atemorit). A Netflix.
'The staircase'
L’any 2001, el novel·lista Michael Peterson va ser acusat de l’assassinat de la seva dona Kathleen, que va aparèixer morta al final de l’escalinata de casa seva. Va ser l’inici d’un procés judicial ple de sorpreses i que permet reflexionar sobre els dèficits de la justícia americana. Com d’altres sèries del gènere, és dels casos en què els autors d’un documental s’han d’adaptar als girs de la realitat: els tres episodis finals s’hi van afegir el 2018, per causes que és millor descobrir mirant la sèrie. A Netflix.
'The trials of Gabriel Fernández'
L’any 2013, un nen de vuit anys va morir a conseqüència del llarg historial d’abusos i maltractaments de la seva mare i la parella. La sèrie parteix d’aquest moment per oferir una desoladora radiografia de la incapacitat dels serveis socials de Los Angeles per donar resposta a casos com el de Gabriel. La sèrie alterna la reconstrucció del judici amb entrevistes que posen al descobert la dura vida del nen. És tan interessant com colpidor, especialment perquè són realitats que no ens queden tan lluny. A Netflix.
'The Jinx'
El true crime que va contribuir decisivament al bon estat de forma actual del gènere.The Jinx és la història de Robert Durst i la seva implicació en una sèrie de crims que comencen amb la misteriosa desaparició de la seva dona. Explicat amb mestria, també és la sèrie que il·lustra més bé un dels secrets de l’èxit del gènere: la sensació que mentre el mires ets part de la investigació i descobreixes veritats que fins ara restaven amagades. En aquest cas concret, la revelació és inoblidable. A HBO.