El 21 de juny és el Dia Europeu de la Música (el dia 22 de novembre es sol celebrar, també, el Dia de la Música, en honor a Santa Cecília, patrona dels músics a causa del seu amor per la música). En aquest dia s'organitzen nombroses activitats a la ciutat. Les places, els carrers i els parcs s'ompliran de músics que, tot interpretant la seva música, recordaran als ciutadans la importància que té la música a les seves vides. El Dia de la Música és, sobretot, una gran ocasió per passejar pels carrers i gaudir de l'espectacle inesperat que ens pot reservar cada cantonada. Hi ha escoles de música, grups musicals i músics particulars que baixen els seus instruments al carrer en aquest dia. Però, a més a més, s'han programat diversos concerts gratuïts en espais públics que poden apropar la música als ciutadans.

Concert a la platja de l'OBC el 2016. Foto: l'Auditori.

Festa a la platja

Com és habitual en aquesta data, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) oferirà un concert a la platja, obert a tot el públic. Aquest concert se celebrarà al davant de l'hotel Vela, i serà dirigit per Josep Vicent. El repertori inclourà el Bolero de Ravel, una tria del Romeu i Julieta de Prokófievles Danses d'Aigua de Nyman, l'Obertura festiva de Xostakóvitx i El cant dels ocells.

Festival a la plaça de les Glòries

A partir de les 19h30 a la plaça de les Glòries, FNAC organitza un gran concert gratuït amb Young Fathers, Ibibio Sound Machine i Rosalía & Raül Refree "Los Ángeles". Young Fathers és una banda formada a Edimburgo per Alloysious Massaquoi, Kayus Bankole, Graham Hasting i Steven Morrison. Combina el punk, el hip-hop i el pop, i el seu segon àlbum, White Men Are Black Men Too, ha estat el seu major èxit. El so anglès d'arrel africana també és la marca característica d'Ibibio Sound Machine, on la música africana es barreja amb el funk i el techno. Aquest jove grup entra molt fort i combina el ritme ballable amb la denúncia de la intolerància, a Europa i a l'Àfrica. La festa acabarà amb el flamenc de Rosalía & Raül Refree "Los Ángeles"; la jove Rosalía és una de les veus amb més futur del flamenc actual.

Fabra i Coats

La Fabra i Coats - Fàbrica de Creació de Sant Andreu ha preparat una llarga jornada consagrada a la música. Les actuacions musicals començaran al matí, a les 12h30, amb el Grup Instrumental Barcelona 216, tot un referent en la música contemporània, que interpretarà l cerchio tagliato dei suoni (1997), del compositor italià Salvatore Sciarrino, una peça per a un quartet de flautes i un centenar de flautistes. A les sis hi haurà un debat sobre la situació del món musical, amb la participació d'Edurne Vega (SMAC), de Núria Alcober (Koitton Club), d'Andrea Leunda (advocada de l’AADPC), d'Eduardo Maura (diputat al Congrés), de Guillem Arnedo (AMJMM) i de Hans Laguna (músic). Es clourà el Dia amb un concert gratuït que comptarà amb la música africana de la guineana instal·lada a Barcelona Nakany Kanté, amb l'indie del canadenc Sean Nicolas Savage i  amb el so contundent del rock català de Mourn.

Repertori femení al Palau Güell

En el Dia de la Música els visitants del Palau Güell tindran una ocasió única de gaudir d'un concert de l'organista David Malet i de la soprano Maria Teresa Garrigosa mentre visiten l'edifici modernista. Isabel Güell, la filla de l'empresari Eusebi Güell, va ser una gran aficionada a la música (una de les seves germanes, Maria Lluïsa, va ser una respectada pintora). Per això quan es va construir el Palau Güell s'hi va instal·lar un gran orgue. Com a homenatge a Isabel Güell i a les dones de la seva generació s'ha planificat un concert en què tan sols s'interpretaran peces composades per dones. El recital inclourà, òbviament, una peça de la pròpia  Isabel Güell: "Stabat Mater" (una peça que no es toca des que els Güell van deixar el palau). El repertori també tindrà peces de Narcisa Freixas i Cruells, de la periodista feminista Carme Karr i Alfonsetti, de la pianista i musicòloga Blanca Selva, i de Lluïsa Casagemas i Coll, la primera catalana que va compondre una òpera.