El mal anomenat conflicte entre Israel i Palestina fa tants anys que dura que són molts ja els crits que s'han aixecat per frenar l'horror. Els atacs de Hamàs i la resposta desproporcionada d'Israel, el país més militaritzat del món i incomplidor de més de 40 resolucions de l'ONU, han obert una guerra entre desiguals i ha tornat a col·locar el problema en el centre del debat públic global, amb una neteja ètnica materialitzant-se a Gaza. Una apocalipsi tràgica que, per desgràcia, no és nova. Entre totes les veus, n'hi va haver una que fa 17 anys es va fer escoltar una mica més que les altres pel seu impacte mediàtic i suposadament allunyat del focus. Així va ser com Madonna, sempre controvertida, provocadora de masses i polèmica, va posar sobre la taula una cosa que tots s'entossudien a callar.

🟠 Concert de Madonna a Barcelona: dates, horaris i tots els detalls
 

Va ser en l'època en què la reina del pop va publicar Confessions on a dancefloor, un treball que la va fer rodar per diversos territoris amb la gira Confessions Tour. Corria l'any 2006, les xarxes socials eren encara lluny de consolidar-se com una extensió pròpia de l'ésser humà, però Internet ja permetia molta més velocitat de propagació informativa. I resulta que una de les cançons de l'àlbum feia referència explícita a aquest problema territorial a l'Orient Mitjà, un llast que estava materialitzant-se en nom de la llibertat dels jueus a tenir el seu propi país, encara que això suposés desterrar els palestins de les seves cases. Un tema que, a més, s'interpretava amb una coreografia que no deixava lloc a la interpretació ni a la imaginació.

Una coreografia polèmica que va despertar consciències

Tot succeïa amb motiu de la cançó Forbidden Love (Amor Prohibit, en la seva traducció al castellà), en el que dos dels ballarins de l'elenc que actuava a l'esmentada gira es presentaven a l'escenari molt ben diferenciats: el primer lluïa una estrella de David jueva pintada a l'abdomen, mentre que l'altre portava una mitja lluna islàmica exactament al mateix lloc. Una coreografia que representava l'escenificació del conflicte entre jueus i palestins, i que demanava a crits que s'asseguessin a parlar en nom de la pau. Un ball en què Madonna també acabava participant, interpretant justament el punt d'unió entre dos homes i dues nacions enfrontades, amb un missatge clar i concís: "Som tots aquí. Som tots una persona. És possible tenir pau en aquest món. Heu de creure que canviar el món és possible". Evidentment, l'escena va donar molt a parlar.

Però no va ser l'única vegada que la icona pop es va posicionar en aquest tema. El 2019, Madonna va actuar a la gala de Eurovisió que se celebrava a Tel Aviv, capital d'Israel. Lluny de ser una de les seves millors actuacions, la cantant americana va firmar un espectacle de molt baixa qualitat —que ella va atribuir al poc de poc temps d'assaig—, però el que més recordaran els llibres d'història musical va ser que va redundar una reivindicació política que ella ja havia fet més d'una dècada enrere. I és que durant el seu torn, la reina del pop va tornar a convidar dos ballarins que lluïen una bandera palestina i una altra israeliana, un fet que no va agradar gens a les autoritats i que va acabar amb una demanda contra l'artista: la televisió israeliana, organitzadora del Festival de Eurovisió d'aquell any, va arribar a denunciar a Live Nation i Live Nation Israel —representants legals de Madonna— per aquell moment.

Foto: EFE

I per què recordar aquests moments del passat? Doncs perquè la reactivació de la violència a la franja de Gaza coincideix amb el reinici de la gira de la cantant, un paral·lelisme que Madonna no deixarà de banda. Amb l'arrencada de la gira europea a Londres ja va iniciar un al·legat que repetirà a la seva gira mundial; unes paraules per llançar un missatge de pau i denunciar el que està passant a pocs quilòmetres de casa nostra. "Tots estem patint en veure el que està passant a Israel i Palestina. Em trenca el cor veure nens patint, adolescents patint, adults patint. És descoratjador. Estic segura que esteu d'acord. Però encara que els nostres cors estiguin trencats, els nostres esperits no poden trencar-se", va etzibar en el seu primer concert a la capital britànica. Aquest dimecres l'estrella del pop arriba a Barcelona amb una cita doble al Palau Sant Jordi i amb les entrades esgotades. Repetirà el missatge?