La doctora Marga Carlas, especialista en dietètica i nutrició i membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, ens apropa alguns consells per aprofitar l'arribada de la nova normalitat i nodrir-nos amb salut dels rajos de sol que a partir d'ara, de ben segur, gaudirem amb molta més llibertat.

Ara que acaba de començar l'estiu és un moment òptim per preguntar-se: què podem fer per mantenir la pell en forma? La resposta és senzilla, ja que es troba en la nostra dieta. La pell és un òrgan més del nostre cos, per tant, la seva relació amb els nostres hàbits saludables és directa. Una dieta saludable és el millor aliat per ajudar la nostra pell a complir les seves funcions, com per exemple la regulació de la nostra temperatura temporal ara que els dies seran cada vegada més càlids.

Hidratar-se bé és un altre dels factors importants per tenir una pell hidratada. Pot semblar una redundància, però és la redundància més certa del món: una pell hidratada té molta més protecció davant els agents exteriors, ja sigui el sol o la contaminació. Un dels altres elements importants per enfortir-la és la vitamina C, com ho demostren la gran quantitat de cosmètics que contenen aquest nutrient, per bé que la millor font on trobar-la és a les fruites i les verdures: els cítrics, la fruita vermella, el bròquil o la col, per exemple. Una altra vitamina crucial per augmentar el pigment de la pell és la provitamina A, el beta-carotè, que podem trobar a les pastanagues, els préssecs de vinya, els albercocs o, en general, tota fruita i verdura que sigui groga o ataronjada. Però tenir una bona pell es basa, sobretot, en no patir absència de ferro, ja que per algun motiu un dels primers símptomes de l'anèmia és la pèrdua de color a la pell. Algú que segueixi una dieta equilibrada no pateix absència de ferro, doncs, ja que el ferro es troba a la carn, els ous o els llegums.

Resumint: les paraules clau per assolir una pell sana i estètica són "dieta equilibrada", "aigua", "verdures", "fruites" i "control del ferro". I ja està? No, també cal tenir en compte un factor importantíssim: protegir-nos del sol amb bona crema solar, no estar més d'una hora seguida exposats als seus rajos i, si pot ser, evitar-los durant les hores del migdia. I no oblidar mai, evidentment, que la pell és l'òrgan que reflecteix la nostra salut.  

La doctora Marga Carlas és llicenciada en Medicina i Cirurgia, té un postgrau de Dietètica i Nutrició i un màster en Ciències dels Aliments per la Universitat de Farmàcia i Nutrició de Barcelona. Actualment forma part del departament de nutrició de la Clínica Eugin de Barcelona. Combina la seva feina diària a la clínica amb la divulgació mèdica i nutricional.

Va publicar el seu primer llibre el 1998, Alimentarse bien al ritmo de hoy (Plaza & Janés), i des de llavors ha fet altres publicacions: Cena conmigo esta noche (Plaza & Janés), Pasando de dietas (Plaza&Janés), Come conmigo en Barcelona (Plaza& Janés), 12 sopars per quedar bé (Ed 62), 12 cenas para sentirse mejor (Ed 62), Quítate un peso de encimaCapricis de Barcelona (Ara ed), Barcelona Temptations (Ed Viena), Cómo sobrevivir al menú diario de restaurante, Ahora te toca a ti (Planeta ed), No t’ho empassis (Columna), Caprichos sanos (Ed 62) , Inteligencia Nutricional (Plataforma editorial), El chef en casa (Planeta), Más claro que el agua (Edtorial Amat ), La dieta puede esperar (2019, Cúpula).
 
Magda Carlas és consultora de nutrició per diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i és una ferma defensora de la cuina sana gastronòmica.