La doctora Montse Folch, nutricionista, metge i acadèmica de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, ens ajuda amb els seus consells a tenir una vida més sana. En l'entrega d'avui, la doctora ens explica amb tota mena de detall com l'alimentació i l'envelliment són dos aspectes que tenen molta relació en comú.
El nostre envelliment, a mesura que passen els anys, és un fenomen incontrolable i natural. Ara bé, com podem evitar que una mala alimentació acceleri l'envelliment? Per començar, hi ha dos aspectes fonamentals: aprendre a fer la compra i aprendre a menjar aliments frescos i de proximitat, mantenint així la pauta de consumir cinc peces de fruita o verdura al dia.
Un altre aspecte a tenir en compte és com cuinem: cal evitar cuinar fregit i procurar cuinar a la planxa, minimitzant l'ús de l'oli per minimitzar les calories. La introducció a la nostra dieta d'aliments probiòtics i prebiòtics, la conjunció dels quals és una gran cobertura per als nostres budells també és molt interessant. Quins són aquests aliments? Els iorgurts, el quèfir, el miso o els formatges són probiòtics, així com l'all, la ceba, l'avena o els plàtans són prebiòtics.
Ara que arriba l'estiu, un aliment que no pot faltar a la nostra dieta és el peix blau com el salmó i la tonyina, rics en omega-3 i molt beneficiosos per la nostra pell. De la mateixa forma, les pastanagues i els tomàquets, rics en betacarotè, són un protector natural que ajuden a enfortir la protecció de la nostra pell.
La doctora Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i té un màster en Nutrició i Dietètica. També ha fet un curs de Nutrició i Dietètica al departament del Dr. Corones i un curs de Terapèutica homeopàtica per a metges al Centre d'Ensenyament i Desenvolupament de l'Homeopatia.
- 1988 Inicia la consulta privada de nutrició i dietètica a Barcelona
- 1989 Primeres col·laboracions en el servei de Cirurgia Plàstica i Estètica de l'Institut Dexeus de Barcelona
- (1988-1990) Metge assistent en el servei de Cirurgia de l'Hospital del Sagrat Cor de Barcelona
- (1990-1992) Metge d'urgències del Centre Hospitalari d'Andorra, per concurs públic
- (1993) Membre agregat de l'Institut Dexeus de Barcelona, en el servei de Cirurgia Plàstica i Estètica com a responsable de Nutrició, Dietètica i Medicina Estètica
Des de 1996 fins a l'actualitat:
- Membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (des de desembre del 2015)
Acadèmica de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició - Consulta de Nutrició i Dietètica com a membre associat al Centre Mèdic Teknon
- Membre numerari de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques a Catalunya i Balears (des de 1992)
- Soci numerari de la SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària)
- Soci fundador de la SEMAL (Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat)
Va publicar el seu primer llibre l'any 2000, La dieta de la Dra. Folch (ed. Martinez-Roca, 2000) i des de llavors ha fet altres publicacions: Menja bé, viu millor (ed. Llaura, 2006); El mètode de la Dra. Folch (edició en castellà Styria, 2007; trad. catalana Columna, 2008); Zumoterapia para tu salud (ed. Styria, 2009); Frutoterapia (ed. Paidós, 2014); L'enzim mediterrani (edició en castellà Planeta, 2014; trad. catalana Columna, 2014; trad. portuguès, 2015); La dieta de los colores (ed. Grijalbo, 2017) i 100 mites de l'alimentació (ed. Cossetània, 2020).
I com a coautora: ¿Qué comemos hoy? (amb el xef Quim Marqués, ed. Belacqua, 2002); Cuina per a solters I i II (amb el xef Ismael Prados, ed. RBA / La Magrana, 2004); Los dos lados de la báscula (amb el periodista Jordi Cervera, ed. Planeta, 2013; trad. catalana ed. Angle, 2013). Ha col·laborat amb Magda Oranich en el seu llibre Ganes de viure (pautes alimentàries contra el càncer); amb Maribel Bandrés a La imagen del hombre profesional; també en el llibre Yo cocino, tú pintas (100 receptes solidàries), Terapia de amigos (40 articles solidaris contra el càncer de mama).
Folch també és consultora de nutrició per a diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i ha participat com a ponent en diversos congressos en l'àmbit de la nutrició, tant nacionals com internacionals, així com professora en el màster de Fisioteràpia (Girona, 2012).