La doctora Magda Carlas, especialista en dietètica i nutrició i membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, un dia més ens ajuda amb els seus consells a tenir una vida més sana. Avui ens explica què podem fer per combinar de manera saludable la dieta i l'esport. 

 

Fer esport implica canviar la dieta?

Sovint quan fem esport ens pensem que fer una hora d'exercici al dia permet fer alguns excessos. La doctora Magda Carlas explica que tot i què ajuda a eliminar greixos del cos, no n'elimina tants com ens imaginem. Per exemple, fer una classe de pilates representa cremar 250 calories o una classe de gimnàstica normal 350 calories. 

Fer esport no vol dir que puguem fer excessos 

sporlab XiZ7pRvCzro unsplash

La importància de l'aigua en l'esport

A l'hora de practicar esport hem de tenir en compte la importància de la hidratació. La quantitat de líquid que necessitem augmenta durant l'activitat física, però la quantitat exacta dependrà d'altres factors com la intensitat, la duració, la temperatura ambiental o la roba que fem servir.

El consell de la doctora per no equivocar-nos és beure 150 mililítres d'aigua o d'alguna beguda isotònica uns 15 - 20 minuts abans de començar a fer exercici. Si l'esport dura més de 40 minuts, es recomanable un altre got d'aigua quan portem la meitat de l'exercici. 

La temperatura de l'aigua també influeix en la hidratació del nostre cos. L'aigua que hidrata més és la que està entre 10 i 15 graus. 

L'aigua que hidrata més és la que està entre 10 i 15 graus

kobu agency TWIRIAizZFU unsplash

La doctora també recorda que baixar l'índex d'hidratació del cos entre un 1% o un 2% augmenta perillosament el risc de lesió i fa que el rendiment esportiu baixi. 

Consells per començar a fer activitat física

Quan una persona no està acostumada a practicar esport, la doctora Carlas recomana començar a poc a poc perquè si no les articulacions se'n poden ressentir. Un bon inici abans de sortir a córrer és passejar i anar augmentant el ritme i la durada progressivament. 

També hem de vigilar amb què i quan mengem. El més aconsellable és sortir a fer esport quan no tenim gaire gana ni acabem de fer un àpat. Si abans de començar tenim una mica de gana, el millor és prendre algun aliment de fàcil digestió com pot ser un suc de fruites o iogurt líquid.  

D'altra banda, Carlas explica que tothom ha de fer l'exercici físic adequat a la seva edat i condicions físiques i començar i acabar amb un bon escalfament i estiraments. 

La doctora Magda Carlas és llicenciada en Medicina i Cirurgia, té un postgrau de Dietètica i Nutrició i un màster en Ciències dels Aliments per la Universitat de Farmàcia i Nutrició de Barcelona. Actualment forma part del departament de nutrició de la Clínica Eugin de Barcelona. Combina la seva feina diària a la clínica amb la divulgació mèdica i nutricional.

Va publicar el seu primer llibre el 1998, Alimentarse bien al ritmo de hoy (Plaza & Janés), i des de llavors ha fet altres publicacions: Cena conmigo esta noche (Plaza & Janés), Pasando de dietas (Plaza&Janés), Come conmigo en Barcelona (Plaza& Janés), 12 sopars per quedar bé (Ed. 62), 12 cenas para sentirse mejor (Ed. 62), Quítate un peso de encima, Capricis de Barcelona (Ara ed.), Barcelona Temptations (Ed. Viena), Cómo sobrevivir al menú diario de restauranteAhora te toca a ti (Planeta ed), No t’ho empassis (Columna), Caprichos sanos (Ed. 62), Inteligencia Nutricional (Plataforma editorial), El chef en casa (Planeta), Más claro que el agua (Edtorial Amat) i La dieta puede esperar (2019, Cúpula).

Magda Carlas és consultora de nutrició per diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i és una ferma defensora de la gastronomia sana.