A hores d’ara ja deveu saber que ‘birra’ ha estat escollit el Neologisme de l’any 2022. L’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ja fa nou anys consecutius que organitzen aquesta votació popular. I, què voleu que us digui?, donar el poder al poble té cert risc, però no deixa de ser emocionant.

Donar el poder al poble té cert risc, però no deixa de ser emocionant

Cal que sapigueu que, per als lingüistes, aquesta disputa dels mots per ser normatius i tenir una entrada al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans és un entreteniment anual indispensable. Per a nosaltres és com una mena de tradició que esperem com l’amant del futbol espera el derbi Girona-Barça, l’entrega de la Pilota d’Or o alguna cosa per l’estil. De fet, any rere any, jo mateixa sé que quan s’apropi aquesta votació anual rebré un missatge de WhatsApp de la meva amiga Megan convidant-me a la votació i que serà així, com de passada, que aprofitarem per comentar la jugada.

Per als lingüistes, aquesta disputa dels mots per ser normatius i tenir una entrada al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans és un entreteniment anual indispensable

Em van sorprendre alguns dels altres mots candidats: ‘poliamor’, ‘metavers’, ‘violència vicària’, ‘salut mental’ o ‘tuti’. Bé, més que sorprendre, em van fer emprenyar. Emprenyar perquè per primera vegada em costaria fer la tria i votar el neologisme de l’any: havia de triar entre ‘birra’ i ‘salut mental’. D’una banda, he fet servir el terme ‘birra’ des que tinc memòria i és un terme antic que m’agrada i ens representa com a societat i, per altra banda, el terme ‘salut mental’ em sembla modern i, sobretot, necessari. Per què ens ho fan, això? Per què n’hem de triar un i prou? I… En tot cas, quin hauria de ser el criteri per fer la tria? L’ús que fem del mot com a usuaris de la llengua? La utilitat per a la societat catalanoparlant en general d’aquell mot? La necessitat de modernitzar la llengua o bé hem de prioritzar l’estima que tenim a un mot en concret? Faig totes aquestes preguntes perquè a mi particularment em va costar molt decidir-me i finalment va ser una barreja de totes les respostes a aquestes preguntes el que em va servir per establir un criteri i decidir quin mot era l’escollit. Suposo que no vaig ser l’única que es va trobar i topar amb aquesta disjuntiva, ja que ‘salut mental’ finalment va quedar en segon lloc.

I vosaltres? Si vau ser de les gairebé 14.000 persones que van votar, quin neologisme vau escollir?

El neologisme guanyador de l’any passat va ser ‘negacionisme’. ‘Estelada’ (2014), ‘dron’ (2015), ‘vegà -ana’ (2016), ‘cassolada’ (2017), ‘sororitat’ (2018), ‘emergència climàtica’ i ‘animalista’ (2019) i ‘coronavirus’ (2020) són els neologismes guanyadors d’altres edicions d’aquesta votació popular lingüística. Ho veieu com, d’alguna manera, els mots ens expliquen? Ho veieu com no és només un neologisme el que escollim? Escollim una paraula que resumeix l’any o que representa un avenç o un canvi, per més petit que sigui. Es tracta d’un mot que ens representa d’alguna manera o altra. I suposo que també és per això que jo vaig votar ‘salut mental’. I vosaltres? Si vau ser de les gairebé 14.000 persones que van votar, quin neologisme vau escollir?