El passat mes de desembre, la Diputació de Barcelona va comprar, per un total de 1.315.000 €, el castell de Talamanca (al Bages), declarat Bé Cultural d'Interés Nacional. S'espera que aquest castell esdevingui una porta d’entrada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Ahir el president de la Diputació, Marc Castells, va visitar aquesta fortificació, acompanyat de l’alcalde de Talamanca, Josep Tarín, i del diputat de Presidència i Serveis Generals, Jordi Martí. Castells va voler posar de manifest el gran paper que ha jugat la Diputació de Barcelona, en el darrer segle, en la conservació del patrimoni monumental del territori, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local.
Dinamitzar la zona
La fortificació era, des dels anys 60, propietat d’una família de Barcelona que la va comprar com a lloc d’estiueig. Des del 2010, i arran d’un conveni entre l’Ajuntament de Talamanca i la propietat, el castell acull visites públiques i el Centre d’Interpretació de la Batalla de Talamanca. Castells ha anunciat que la Diputació de Barcelona prepararà un "pla d'usos" del castell per posar en valor el conjunt arquitectònic. L'objectiu és que aquesta estructura contribueixi al desenvolupament econòmic i turístic de la zona. Sobretot, s'espera que aquesta estructura es coordini amb el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
L'escenari de la darrera victòria catalana
Al castell de Talamanca s'hi va lliurar la darrera batalla de la Guerra de Successió amb victòria catalana, el 13 i 14 d'agost de 1714. Les tropes catalanes que des de l'interior del país acudien en socors de la Barcelona assetjada van topar amb l'exèrcit de Felip V i van derrotar-lo. Les forces catalanes eren comandades pel coronel Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès del Poal, i les felipistes per José Carrillo de Albornoz, comte de Montemar. Uns 3.000 catalans i un petit grup d'hongaresos van enfrontar-se a 2.000 militars espanyols. El combat va començar a la riera de Talamanca, però els catalans van perseguir els felipistes fins prop de Sabadell. El balanç de morts és incert, però podia rondar cap a les cent persones. Però les tropes catalanes no van aprofitar l'atac per avançar cap a Barcelona. Finalment la ciutat va capitular davant dels assetjadors l'11 de setembre, el que va implicar la caiguda de tot el territori. Antoni Desvalls formava part dels militars catalans que es van rendir al castell de Cardona, darrera plaça de resistència dels catalans. El 2011 es va instal·lar a Talamanca un memorial que recorda la batalla.