El director català Miguel Faus ha estat el primer al món en finançar una pel·lícula íntegrament amb NFTs. El cineasta ha aconseguit 750.000 euros per tirar endavant el llargmetratge Calladita, una crítica a la burgesia catalana a través dels ulls d'una treballadora domèstica colombiana. En declaracions a ElNacional.cat, Faus ha confessat que la idea va sorgir després que les vies tradicionals de finançament li tanquessin la porta. "En lloc de creure el missatge que l'oficialitat em donava, que era que la pel·lícula no mereixia existir, vaig ser tossut i vaig trobar la meva manera de fer-ho possible a través dels NFTs", ha explicat el director. Calladita, la seva òpera prima, ha estat premiada al Festival de Sundance amb el guardó que atorga el cineasta Steven Soderbergh i la plataforma Decentraliced Pictures, i el premi a millor pel·lícula al Riviera International Film Fest. El film s'estrenarà dijous 16 de maig al Cinema Aribau de Barcelona.

Els mecenes reben NFTs de fragments de la pel·lícula

El cineasta ha explicat que els mecenes han pagat per criptovalors no fungibles, és a dir, NFTs de fotogrames i fragments de vídeos del curtmetratge en què es basa la pel·lícula. A banda, tots han rebut un crèdit bàsic a la pel·lícula segons l'aportació que han fet: en el nivell bàsic, un crèdit d'agraïment, i en el nivell més alt un crèdit de productor associat o executiu. Una altra recompensa que se'ls hi ha donat a tots és la possibilitat de poder veure la pel·lícula en línia abans que cap altre.

"Vaig ser tossut i vaig trobar la manera de fer possible la pel·lícula"

Miguel Faus ha confessat que la idea de finançar la pel·lícula a través de la venda d'NFTs va ser fruit de la necessitat: "La idea va sorgir perquè em vaig trobar les portes tancades de les vies de finançament tradicionals catalanes i de l'Estat". Davant la negativa de les productores, Faus va veure en la tecnologia una oportunitat de tirar endavant el projecte. "En lloc de creure en el missatge que l'oficialitat em donava, que era que la pel·lícula no mereixia existir, vaig ser tossut i vaig trobar la meva manera de fer-ho possible a través dels NFTs", ha assenyalat. El director ha dit que s'havia endinsat en el món dels criptovalors no reproduïbles mesos abans de començar a buscar finançament i que n'estava col·leccionant alguns. "Estava convençut i entusiasmat amb la revolució tecnològica que s'estava gestant i vaig veure clar que hi havia una forma alternativa de fer la pel·lícula amb aquesta estratègia", ha afegit. 

Una estratègia de finançament difícil

El director de Calladita ha avisat que el finançament d'un llargmetratge a través d'NFTs és complicat. "Va ser moltíssima feina, jo vaig deixar-ho tot durant mesos per dedicar-me només a això, i treballava hores infernals per tirar-ho endavant. Com la majoria de projectes d'emprenedoria, va ser molt dur", ha explicat. De fet, quan se li ha preguntat si repetiria la fórmula, ha contestat que si en un futur una productora li toqués la porta, acceptaria la proposta "encantat". "Jo no amago que ho vaig fer per necessitat, perquè no trobava una altra manera", ha assenyalat. Amb dedicació exclusiva, Faus va aconseguir recaptar més de 600.000 euros en dos mesos. De totes maneres, el cineasta té clar que si no surt una oferta d'una productora tornarà a buscar una altra manera innovadora de fer possible els seus projectes.

"Tots guanyarem si tenim un cinema amb autors més tossuts, decidits i apassionats"

Miguel Faus ha animat els cineastes joves a ser innovadors i lluitar per tirar endavant els projectes com sigui: "No podem esperar al sofà que algú vingui a produir la pel·lícula, hem de buscar la manera de fer-la; perquè tots guanyarem si tenim un cinema amb autors més tossuts, decidits i apassionats", ha dit. Segons ha explicat, només hi ha una altra pel·lícula al món que s'hagi finançat d'aquesta manera, un projecte de Julie Pacino que encara no ha vist la llum. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!