El futbol català haurà d'esperar per tenir un Emmy, i és que el documental d'Alexia Putellas no ha aconseguit endur-se la preuada estatueta al millor documental esportiu. Dirigit per Joanna Pardos, codirectora també de la minisèrie Pioneras i guionista de programes com El foraster de TV3, la docusèrie radiografia la història de Putellas a partir de 3 episodis, des del partit històric entre el Barça i el Reial Madrid que va batre per primera vegada el rècord d'assistència en un partit de futbol amb el Camp Nou ple fins la lesió que la va mantenir apartada del joc durant una temporada sencera. L'australiana Harley & Katya s'ha alçat amb el reconeixement de l'Acadèmia, en una categoria en què també estaven nominades la mexicana 30 días para ganar i la sud-africana Two sides.
La pel·lícula guanyadora tracta sobre la qüestió de la salut mental i l'esport d'alt rendiment a través de la història d'una parella de patinadors sobre gel. Una història real i potent en què ella, després de passar per molta pressió, va acabar suïcidant-se. De fet, aquest documental era un dels preferits de Pardos per guanyar l'estatueta, segons va explicar fa uns dies en una entrevista a ElNacional.cat. Però tot i no haver guanyat, el documental sobre Putellas ja és una bona notícia en si mateixa, i és que, com també alertava Pardos, hi ha molt poca oferta de documentalisme esportiu centrat en dones esportistes. "Hi ha un buit enorme i que és escandalós. Si agafeu les plataformes i feu l'exercici d'obrir HBO, Netflix i Amazon Prime, per dir-ne 3 de mainstream, crec que pots comptar amb els dits d'una mà els documentals d'esportistes dones de l'estat espanyol. Si ho comparem amb els masculins, és flagrant".
La docusèrie pot veure's a Prime Video des del passat 30 de novembre del 2022 i explica com treballa la millor jugadora del món, ara també capitana de la selecció espanyola i doble Pilota d'Or. La futbolista del Barça femení i actual campiona del món després d'alçar-se amb el Mundial femení d'Austràlia i Nova Zelanda és la referent d'una nova generació de futbolistes en un moment en què el futbol femení ha fet un boom. També en plena lluita pels drets de les jugadores després de l'agressió de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso en rigorós directe, l'ara també capitana de la selecció espanyola s'ha mostrat inflexible contra el masclisme dins i fora dels vestidors. Però, sobretot, el documental mostra l'exigència i l'esperit de superació de Putellas en relació a la seva passió, fet que va fer que li costés estar convençuda de fer el documental. "Per ella els entrenaments, el futbol i el descans són sagrats, i estava tot el dia calculant. Ella és jugadora de futbol i deia que la història sobre la seva gesta l’ensenya fent gols, no documentals. Però quan estava amb nosaltres, anava a fons. Hi va haver tot un procés d’explicar-li que s'ha convertit en un referent social i que la seva història és molt útil per a la resta", va explicar la directora a ElNacional.cat.
A més, la producció compta també amb la presència de figures distingides de l'esport internacional que expliquen la figura de la jugadora de Mollet del Vallès, com Nadine Kessler, Silvia Neid, Irene Paredes, Jonatan Giráldez, Xavi Hernández, Mapi León, Marc-André ter Stegen, Ansu Fati, Robert Lewandowski o Xavi Llorens, que apareixen al documental per reafirmar el paper de la futbolista en l'esport femení, així com per posar una mica de llum a una personalitat que ha guanyat pes públic en els últims mesos. Els Emmy International són un braç dels populars Premis Emmy, i reconeixen els millors programes de televisió emesos i produïts fora dels Estats Units. És per això que la gala d'entrega se celebra en dies separats. La cerimònia de lliurament dels Emmy americans arribarà el proper 15 de gener del 2024, amb títols com Succession, The White Lotus o The Last of Us com les produccions més nominades, i HBO com la plataforma amb més nominacions, acumulant un total de 127 candidatures.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!