Una de les grans preguntes que molts espectadors s’han fet després de veure Los Fabelman té a veure amb quantes de les coses que s’expliquen a la pel·lícula connecten amb les experiències reals viscudes per Steven Spielberg a la seva infantesa i adolescència. Nominada a 7 premis als Oscars 2023 (entre ells millor pel·lícula, direcció, actriu i guió original), l’autobiografia ficcionada del cineasta sorprèn, sobretot, pel tractament que fa de la seva vida familiar i dels motius reals de la separació dels seus pares.

🟠 Oscars 2023: data, nominats, on veure i tots els detalls de la gala de Hollywood
 

🟠 Nominats Oscars 2023: tota la llista de nominacions als premis de l'Acadèmia
 

🟠 Fes la quiniela dels Oscars 2023: qui seran els guanyadors dels premis?
 

Què hi ha darrere Los Fabelman, la pel·lícula de Steven Spielberg nominada als Oscars 2023

Fins ara, sabíem que la figura del pare absent era una de les constants temàtiques del cinema de Steven Spielberg. De manera més o menys òbvia, aquesta idea planejava sobre pel·lícules com Encontres a la Tercera Fase, E. T. L’extraterrestre, Hook, Atrápame si puedes, La guerra dels mons o, fins i tot, Lincoln i, d’una forma molt més festiva, Indiana Jones i l’Última Croada. Durant molts anys, el director havia culpat el seu pare, Arnold, de trencar la família. Ell tenia 19 anys i s’explicava el divorci dels progenitors per l’absorbent feina del progenitor, enginyer i pioner de la programació informàtica, reconegut per la IEEE Computer Society, de qui les grans empreses es disputaven els seus serveis, obligant els fills a canviar de casa i de ciutat constantment.

Però d’alguna manera, Los Fabelman reescriu la història, i l’acosta molt més a la veritat: en realitat, va ser Leah, la mare del cineasta, qui mantenia una relació extramatrimonial amb el millor amic del seu marit, Bernie Adler, que també mantenia un estretíssim vincle amb els Spielberg, i a qui els fills consideraven com un tiet. Steven Spielberg ho va descobrir de forma similar a la que explica la pel·lícula, però va decidir mantenir el secret. El matrimoni, però, feia aigües, en gran part a causa de la fràgil salut mental i la tendència a patir depressions de Leah. I Arnold Spielberg va decidir separar-se i alliberar la seva dona, carregant amb les culpes de cara als seus fills.

Els Oscars 2023 podrien reconèixer el mestratge de Steven Spielberg amb Los Fabelman

Per molts espectadors, aquests fets, nucli argumental de Los Fabelman, eren tota una novetat. Però el cineasta ja havia explicat els seus conflictes familiars a un fabulós documental anomenat Spielberg dirigit per Susan Lacy i que podeu trobar a la plataforma HBO Max. En aquest film, i durant dues hores i mitja, el director relata aquesta situació i el seu penediment per marcar distància amb el pare, i la posterior reconciliació, que no va arribar fins després de rodar Salvem el soldat Ryan (1998). Spielberg li va dedicar l’Oscar al millor director, recordant el seu paper com a veterà de guerra. El documental també explica com Arnold i Leah reconnectarien molts anys després del seu divorci.

El documental d'HBO Max mostra les gravacions casolanes autèntiques d'un Steven Spielberg adolescent, tota una troballa per a curiosos

Rodat l’any 2017, Spielberg també reafirma d’altres aspectes, com l’antisemitisme i el bullying que el cineasta va patir a l’institut i que el van dur a renegar del judaisme durant un temps, l’adopció d’un mico com a mascota, o la mítica trobada amb John Ford, que al film interpreta David Lynch. I encara més: entre els moments més memorables de Los Fabelman hi destaquen les recreacions dels westerns i les pel·lícules bèl·liques amateurs que rodava un Steven adolescent, i el documental mostra les gravacions casolanes autèntiques, tota una troballa per a curiosos. I també es pot veure com Leah es gronxa enfilada a un arbust, tal i com fa Michelle Williams a Los Fabelman. Si l’Acadèmia reconegués la pel·lícula amb un grapat d’estatuetes, en el fons es tractaria d’un merescut homenatge en vida a un mestre, un creador únic, probablement l’home que millor ha sabut conjuntar talent, mirada pròpia i comprensió de què és el que fa somiar els espectadors d’arreu del món. 

🟠 La porra de Revers amb els favorits als Oscars 2023: quines pel·lícules guanyaran?
 

Steven Spielberg quan era petit. / HBO Max

Més enllà d’aquestes imatges emocionalment tan poderoses, el documental sobre Spielberg disponible a HBO Max és una joia per a seguidors del treball del director i per a cinèfils en general, posant el focus en una trajectòria que inclou els inicis televisius, dirigint a Joan Crawford o filmant un grapat d’episodis de sèries com Colombo; petant-ho amb Tauró (1975); rebent consells de François Truffaut al set d’Encontres a la Tercera Fase; formant equip amb amics com George Lucas, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola i Brian De Palma (tots ells apareixen parlant de la figura d’Spielberg, com també ho fan Robert Zemeckis, J.J. Abrams, Kathleen Kennedy, Leonardo DiCaprio, Christian Bale o Tom Hanks); reflexionant sobre els vincles emocionals amb pel·lícules com El color púrpura (1986) o La llista de Schindler (1993), i fent, en definitiva, una completíssima repassada a la seva carrera que provoca que qualsevol espectador tingui ganes immediates i irrefrenables de tornar-se a mirar tota la seva filmografia.