Un documental ha revelat que l'escriptor Jaume Cabré té Alzheimer. Es tracta de la pel·lícula Jaume Cabré, la música de les paraules —produïda per Ikiru Films i 3Cat, i dirigida per Antoni Verdaguer—, que repassa la vida i l'obra de l'autor de 77 anys a partir del testimoni d'una trentena de personalitats, amics, editors, escriptors, acadèmics i músics. El documental es va estrenar el juny al festival FiC-Cat celebrat a Roda de Berà (Tarragonès), fa pocs dies que està disponible a Filmin —que també n'és coproductora—, s'ha pogut veure a Terrassa, es projecta aquest dimarts als Cinemes Girona de Barcelona i s'emetrà pròximament a 3Cat.

En la sinopsi del documental es recorda que Cabré és un dels escriptors catalans més prestigiosos i reconeguts tant a escala nacional com internacional. Les seves obres, sobretot la seva obra mestra, Jo confesso (2011), han estat traduïdes a més de trenta idiomes i han assolit xifres de vendes de dimensions espectaculars. Es tracta d'una obra profundament vinculada a la música, fins al punt que s'ha arribat a afirmar que és difícil saber si és un escriptor que compon o un músic que escriu. D'aquí el títol: Jaume Cabré, la música de les paraules

Documental Jaume Cabre

L'Alzheimer, Cabré i el documental

Ara bé, en la mateixa sinopsi s'adverteix que Cabré "s'enfronta a un canvi molt gran a la seva vida, a la seva quotidianitat... un canvi que segurament farà que aquesta brillant carrera literària s'hagi acabat per sempre". Es tracta de l'Alzheimer, un trastorn progressiu i degeneratiu de les cèl·lules cerebrals que provoca un deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta. Com és sabut, la malaltia produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, que dificulta l'aprenentatge de nous conceptes i interfereix en la capacitat de la persona per fer les tasques habituals de la vida diària. És la forma més comuna de demència en les persones grans: a Catalunya, el 2% de la població major de 59 anys té un diagnòstic d'Alzheimer —unes 41.600 persones amb una mitjana d'edat pròxima als 82 anys.

Entre els noms que apareixen en el documental hi ha els de Cristina Maragall, Jordi Savall, Àlex Susanna, Vicenç Villatoro i David Verdaguer, entre molts altres. A més, ha comptat amb la col·laboració d'entitats com la Fundació Pasqual Maragall i Òmnium Cultural. Tant el director, Antoni Verdaguer, com el protagonista, el mateix Jaume Cabré, van ser guardonats amb el Premi d'Honor de la passada edició del Festival Internacional de Cinema en Català (FiC-Cat).

Jaume Cabré, un gran escriptor

Cabré se suma a altres personalitats que també han fet públic el seu diagnòstic, com és el cas de l'actriu Carme Elias. El setembre es va estrenar al Festival de Sant Sebastià Mentre siguis tu, un documental encara sense final i rodat en secret des que Elias va ser diagnosticada amb la malaltia.

Nascut el 30 d'abril del 1947 a Terrassa, Cabré és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (UB), catedràtic d'ensenyament mitjà en excedència i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). L'any 2010 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural, té la Creu de Sant Jordi i el 2017 va ser reconegut amb el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català. Es va donar a conèixer a mitjans dels 70 amb dos llibres de contes, Faules del mal desar i Toquen a morts; va ser creador i guionista de la primera sèrie de TV3, La Granja (1989-1992); i l'any 2011 va publicar Jo confesso, la seva novel·la més coneguda i en la qual el seu protagonista, Adrià Ardèvol, té Alzheimer i decideix escriure la seva vida abans que la malaltia avanci. El 2021 va publicar la seva última novel·la fins al moment, Consumits pel foc.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!