Tanxugueiras i Marala actuaran al Palau de la Música Catalana aquest mes de març en el marc del Festival Tradicionàrius i del Cicle Palau Fronteres. Gràcies a la tercera col·laboració consecutiva del Festival Folk Internacional Tradicionàrius i el Palau de la Música Catalana, tothom que vulgui podrà escoltar les Tanxugueiras aquest 10 de març a les 20 h a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana. I Marala el 16 de març a les 20 h al Petit Palau. 

Ambdós grups estan formats exclusivament per dones i tenen com a pal de paller la música d’arrel dels seus respectius territoris: Galícia en el cas de les Tanxugueiras i Catalunya, País Valencià i Illes Balears en el cas de Marala. Així doncs, a partir de les melodies pròpies de les seves respectives terres, cerquen altres estils i sonoritats per fusionar-los i oferir propostes eclèctiques i contemporànies. 

Tanxugueiras i Marala actuaran al Palau de la Música Catalana aquest mes de març 

Els concerts formen part del cicle Palau Fronteres, que pretén esborrar les fronteres entre la música popular i la música clàssica, tot explorant nous territoris i formats. Les entrades dels concerts ja estan a la venda i es poden adquirir a través del web del Palau de la Música Catalana.  

Fotografia del Palau de la Música Catalana / © Antoni Bofill

Tanxugueiras fusionen la tradició musical gallega amb els ritmes urbans actuals

Sabela Maneiro, Aida Tarrío i Olaia Maneiro són les Tanxugueiras, tres cantareiras que volen catapultar la cançó gallega el més lluny possible. I, certament, ho estan aconseguint. I és que només elles són capaces de fusionar la música tradicional gallega amb gèneres musicals urbans com el trap o l'electrònica. El resultat, doncs, ha estat batejat amb el nom de "trad", una barreja entre les arrels i l'avantguarda que cada cop està enamorant a més gent.

Només les Tanxugueiras son capaces de fusionar la música tradicional gallega amb gèneres musicals urbans com el trap o l'electrònica

Això de les Tanxugueiras és un talent que, fusionat amb la seva gran energia i empoderament, les ha convertit en un dels grups revelació del 2022 a Espanya. De fet, moltes veus reclamaven que fossin elles les encarregades de representar Espanya al festival d'Eurovisió.

 © Rocío Cibes

Concretament, aquestes tres dones recullen el llegat de les pandeireteiras, les dones que han treballat per mantenir viva la música tradicional gallega. Ara ha arribat el seu moment, i són elles les encarregades d'agafar el relleu i rellançar la música d'arrel gallega al món. De moment, ja han triomfat en diversos escenaris internacionals. Veurem fins on arriben. El que està clar és que prometen molt.  

Si no et vols perdre una de les propostes més innovadores, autèntiques i sorprenents, aquest 10 de març tens una cita amb la música al Palau de la Música Catalana.

Marala o quan la música de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears s'uneix

El grup Marala està integrat per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort. Tres dones músiques i compositores originàries de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià que s'han unit per donar veu a la pluralitat musical dels diferents territoris de parla catalana. I el resultat és excel·lent. Veus de tradició, de proximitat i de nuesa es barregen amb guitarres i instruments de percussió tradicionals. 

© Miura

Marala fa una proposta d’arrel, lluminosa i trencadora, que brilla gràcies a l'enorme talent d'aquestes tres joves.  I aquest 16 de març, al Palau de la Música, presenten el seu últim treball discogràfic, Jota de morir, reconegut com a millor disc de l’any per la crítica dels Premis Enderrock.

L'últim treball discogràfic de Marala, Jota de morir, ha estat premiat com a millor disc de l'any per la crítica dels Premis Enderrock

Jota de morir és un àlbum resplendent i lluminós, una simbiosi precisa i preciosa entre tradició i modernitat. Si no podeu anar a la presentació, escolteu-lo, quedareu enlluernats.

Ja pots comprar les entradesfent clic aquí. No badis, que volen!