La sala 8A del Museu del Prado de Madrid ja acull l'Eccehomo perdut de Caravaggio i els visitants del museu el podran gaudir durant 9 mesos. D'ençà que va aparèixer fa 3 anys en una subhasta, l'obra de Caravaggio s'ha convertit en un dels descobriments més importants de la història de l'art. El president del patronat del Prado, Javier Solana, ha expressat el seu desig que el Caravaggio, que va reaparèixer a la casa de subhastes Ansorena segueixi en el museu; "esperem que siguem capaços que el quadre segueixi on ha de seguir i sigui gaudit" pel públic. De moment, la cessió al Prado només és de 9 mesos, tot i que, el director del Prado, Miguel Falomir, no ha tancat la porta a "que hi hagi una continuació". 

eccehomo museu del prado (1)
L''Eccehomo', de Caravaggio exposat al Museu del Prado de Madrid / EFE

9 mesos al Museu del Prado

L'Eccehomo, un oli sobre tela de 111 per 86 centímetres, que els experts situen entre 1606 i 1609, podrà ser contemplat pel públic a partir de demà, dimarts, a la sala 8 A del museu, on s'exposarà en solitari fins al 13 d'octubre, quan passarà a la sala de Naturalisme europeu per "dialogar" amb altres obres. El cap del departament de Pintura Italiana del Prado, David García Cueto, ha assegurat que "des de fa 45 anys no succeeix en l'àmbit acadèmic un esdeveniment semblant", en referència a la unanimitat dels experts a atribuir el quadre a Caravaggio, que el va pintar en els últims anys de la seva vida.

A partir del mes d'octubre el quadre compartirà espai amb altres Eccehomo, de Tiziano o Murillo, i estarà a "pocs pasos" d'un altre quadre de Caravaggio —David vencedor de Goliat—, que es va pintar entre 6 i 8 anys abans, datat en 1600, quan l'artista italià tenia 30 anys. L'Eccehomo de Caravaggio és la presentació de Crist per Pilat. En primer pla apareix Pilat i Crist ocupa el centre de la composició, just darrere d'ella apareix un soldat amb la boca oberta. 

El viatge del quadre perdut

L'Eccehomo és una pintura vinculada al col·leccionisme espanyol: encara que es desconeix quan i per a qui es va crear, apareix en 1631 per primera vegada entre els béns d'un secretari del virrei de la cort a Nàpols. En 1657 és del comte de Castrillo i enviada a Madrid on va passar a Felip IV i posteriorment a Manuel Godoy. Amb part de la pinacoteca d'aquest últim, va anar a la Reial Acadèmia de Belles arts de San Fernando al començament del XIX, que la va permutar en 1823 per una obra d'Alonso Cano al polític Evaristo Pérez de Castro, a què els seus descendents la va adquirir l'actual propietari. Va tornar a sortir en circulació l'abril del 2021, quan el quadre va aparèixer en el catàleg d'una casa de subhastes de Madrid i es va atribuir a un deixeble no identificat de José de Ribera, amb un preu de sortida de 1.500 euros i es va presentar com La coronació d'espines. 

El Prado va detectar l'obra i va advertir el Ministeri de Cultura de la rellevància del quadre, només 24 hores més tard va ser declarat inexportable com Bé d'Interès Cultural (BIC) per la Comunitat de Madrid i finalment va ser venut a un col·leccionista anònim britànic per entre 35 i 40 milions d'euros. El quadre va sortir de subhasta i el museu va posar a treballar diversos experts en Caravaggio que el van identificar immediatament com una obra de l'artista italià. "Va ser obligació i responsabilitat del Prat fer el que va fer. Poques vegades s'ha actuat amb major eficiència i eficàcia", ha afirmat Falomir. I ha assegurat que, a diferència d'altres països com el Regne Unit o Itàlia, a Espanya encara obres importants en col·leccions particulars els amos de les quals ignoren el que tenen.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!