"Aquesta és una empresa gegant, però considero que és una pel·lícula personal. És la pel·lícula de la meva vida. Vaig llegir el llibre quan tenia 18 anys i vaig pensar: 'No puc esperar que surti la pel·lícula'. Vint anys després, ningú no ho havia fet, així que em vaig impacientar." Així explicava el director neozelandès Peter Jackson el repte de portar a la gran pantalla El Senyor dels Anells, l'obra èpica de fantasia i aventures de l'escriptor britànic J.R.R. Tolkien. Una superproducció que va arrasar en els cinemes de tot el món i de la qual ara se celebra el 20 aniversari de l'estrena de La comunitat de l'anell, el primer lliurament de la trilogia que completarien Les dues torres i El retorn del rei. Una efemèride que recuperem destacant algunes de les curiositats i anècdotes del rodatge.

Un actor molt impressionat

La Comunitat de l'Anell és la primera part d'El Senyor dels Anells, trilogia cinematogràfica que es va acostar als 3.000 milions de dòlars de recaptació. Actors de la dimensió i prestigi d'Elijah Wood (Frodo), Ian McKellen (Gàndalf), Viggo Mortensen (Aragorn), Orlando Bloom (Legolas) o Cate Blanchet (Galàdriel) van posar rostre a les històries imaginades per l'escriptor J.R.R. Tolkien.

L'únic membre del repartiment que va conèixer personalment Tolkien, l'escriptor que va donar vida a una de les històries de fantasia èpica més populars de tots els temps, va ser Christopher Lee, que va interpretar al mag Sàruman the White i que va morir als 93 anys el 2015. "El vaig conèixer per casualitat", va recordar l'actor en una entrevista a Cinefantastique. "El vaig conèixer amb un grup d'altres persones en un pub d'Oxford al qual solia anar, The Eagle and the Child. Estava molt impressionat, com pots imaginar, així que només li vaig dir 'com estàs?'".


Christopher Lee era l'únic membre del repartiment d'El senyor dels anells que havia conegut Tolkien

El no de Cage i Connery

Ara resulta gairebé impossible deslligar el repartiment dels seus personatges, però Aragorn, per exemple, podria haver tingut la cara de Nicolas Cage en lloc de la de Viggo Mortensen. En una entrevista a Newsweek el 2015 li van preguntar al guanyador d'un Òscar per Leaving Las Vegas si es penedia d'haver-hi rebuig algun paper. "No em penedeixo de res. Crec que el penediment és una pèrdua de temps", va respondre per després afegir que hi va haver pel·lícules de les que s'hauria beneficiat si les hagués pogut fer. L'actor va explicar que li van oferir el paper que va acabar ocupant Mortensen, però que en aquells moments no podia viatjar i estar fora de casa durant tot el rodatge. "I ho dic seriosament. Puc gaudir de les pel·lícules com a públioc, perquè no veig les meves pròpies pel·lícules," va dir. Segons diverses fonts, a Daniel Day-Lewis també li van oferir el paper.

El mateix va passar amb Ian McKellen i Gàndalf. Segons va publicar en 2012 Celebrity Networth, Sean Connery, actor escocès mort el 2020, va rebutjar el paper perquè, pel que sembla, no entenia el guió. Aquest "no" a una de les trilogies més famoses del cinema va suposar renunciar al 15% de la recaptació en taquilla.

L'escena favorita

En una entrevista en el programa The Late Show with Stephen Colbert, Peter Jackson va revelar quina era la seva escena favorita de les deu hores que sumen les tres pel·lícules: el monòleg de Gòl·lum al principi del segon lliurament, Les dues torres. L'escena ni tan sols la va escriure ell, sinó el seu company Fran Walsh. En ella Gòl·lum es debat entre matar o no a Sam i Frodo per aconseguir l'anell. "Una cosa clau amb Gòl·lum és que la majoria de la gent sap que és Sméagol i és Gòl·lum, és com una divisió. Però no teníem una escena en la qual realment hi hagués la idea d''aquest tipus són dues persones'. Fran va escriure una escena en la qual Sam i Frodo estan adormits, pel que poden ser només paquets al llit, ni tan sols hem de tenir a Elijah i Sean. Després, no teníem ningú que el dirigís, així que li vaig dir a Fran: 'tu ho vas escriure, hauries de rodar-lo", va continuar el director.

Per cert, Peter Jackson, com a director, era darrere de les càmeres, però és possible veure-ho també davant en algun cameo. Com a camperol borratxo en la primera entrega; llança en mà en la segona; o travessat per una fletxa en la tercera.


Aquest desembre se celebra el 20 aniversari de l'estrena de La comunitat de l'anell

Ferides invisibles

Tolkien, segons diverses fonts han recollit al llarg dels anys, es va inspirar en les seves vivències durant l'I Guerra Mundial per donar vida al conflicte de la Terra Mitjana. "Em vaig adonar de quant havien d'influir els horrors de les trinxeres en la seva gran concepció. El mal a la Terra Mitjana està sobretot industrialitzat. Els orcs de Sauron són treballadors brutalitzats (...)", va escriure el seu net, Simon Tolkien, el 2016 per a la BBC. "I després quan acaba la guerra, Frodo comparteix el destí de tants veterans que queden marcats per ferides invisibles quan tornen a casa", afegia el descendent de l'escriptor.